Kandidati Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) za sve nivoe vlasti sa područja Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona predstavljeni su večeras u Sarajevu na prvom predizbornom skupu te stranke, čime je najavljen početak kampanje za Opće izbore 2018.

Predsjednik NBL-a i nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić istakao je da se neće osvrtati na dosadašnji rad vlasti, već na rješenja problema na svim nivoima vlasti i krucijalne zakone čijom bi izmjenom postigli mnogo.

- U našoj stranci ima mnogo načelnika općina na području Federacije BiH i mi znamo gdje su najveći problemi. Sa ovakvim zakonima, nemoguće je da BiH konačno "profunkcioniše" - kazao je.

Istakao je da najveću pažnju treba posvetiti problemima u ekonomiji i fiskalnoj politici, kako bi odgovornost za stanje u privredi bila na izvršnoj vlasti, što bi dovelo do poboljšanja statusa zaposlenih u realnom sektoru.

- Pod hitno treba izmijeniti Zakon o javnim nabavkama BiH, kao i Zakon o državnoj službi u institucijama BiH, jer dolazimo u situaciju da BiH postaje talac birokratije, a ni u jednoj državi birokratija nije bila nosilac progresa - kazao je.

Smatra da je dovoljno promijeniti maksimalno pet zakona, ukoliko postoji dobra volja, kako bi se standard u BiH povećao.

Kandidat NBL-a za predsjednika RS-a Jusuf Arifagić istaknuo je da je došlo vrijeme da građani uistinu trebaju birati nosioce vlasti prema sposobnostima, a ne političkoj podobnosti.

- Povratnici u RS-u vrlo teško žive i ništa značajno nije urađeno na ekonomskoj obnovi, prepušteni su sami sebi i tu ne postoji održivi povratak - kazao je.

Kao razlog masovnog iseljavanja mladih ljudi naveo je nepostojanje radnih mjesta uprkos činjenici da BiH raspolaže značajnim prirodnim resursima.

- Upravo zbog toga sa jedne strane imamo jedan posto milionera i 99 posto siromašnog stanovništva - istakao je.

Također je naglasio potrebu za decentralizacijom, gdje će građani donositi odluke u mjesnim zajednicama kako bi ojačali i općine i gradove, a na kraju i državu.

Predsjednik Izbornog štaba NBL-a Jusuf Pušina istakao je da će se kandidati te stranke zalagati za izmjene pravnih akata i postizanje pravne sigurnosti.