open-navfaktor-logo
search
AntiDayton pokret
U Sarajevu postavljena instalacija u znak sjećanja na djecu žrtve srpskih zločinaca u Prijedoru
U Malom parku kod Predsjedništva u Sarajevu, danas u 12 sati, povodom Dana Bijelih traka, postavljena je instalacija u znak sjećanja na žrtve srpskih zločinaca.
31.05.2023. u 12:55
get url
text

Instalaciju je postavio AntiDayton pokret. Instalacija od 102 kartonske siluete djece Prijedora sa igračkama ispred, slikovito dočarava ubijenu mladost.

- Danas kao i od 2013. godine obilježavamo Dan bijelih traka, gdje smo htjeli siluetama dječaka i djevojčica pokazati kako izgleda 102 ubijenih, a da je neko imao hrabrosti da pobije tu djecu. Želimo da oni koji imaju svijesti u Prijedoru odobre da se podigne spomenik ubijenoj djeci. Također pozivamo da otkriju grobnice kako bi sve žrtve bile pronađene i dostojanstveno sahranjene - kazao je Nihad Aličković iz pokreta AntiDayton.

{$galerijaFotografija}

Danas se navršava 31 godina otkako su srpske vlasti u Prijedoru naredile Bošnjacima i Hrvatima u tom gradu da svoje domove obilježe bijelim zastavama ili čaršafima, te da prilikom kretanja na javnim mjestima na rukavima nose bijele trake.

Cilj je bio da se zna ko je ko i ko gdje živi. Nakon toga, došlo je do njihovog odvođenja, hapšenja, masovnih ubistava, pljačkanja imovine. Ubijeno je 3.176 ljudi od čega 102 djece, dok je protjerano njih 50.000 iz Prijedora i okoline.

Obilježavanje Dana Bijelih traka, 31.05.2023.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.