open-navfaktor-logo
search
Trajat će četiri dana
U Sarajevu počelo Svjetsko kadetsko prvenstvo u judou, danas nastupa šest predstavnika BiH
Kvalifikacionim borbama u četiri najlakše kategorije danas je u Sarajevu počelo Svjetsko kadetsko prvenstvo u judou.
24.08.2022. u 13:12
get url
text

U naredna četiri takmičarska dana na tri tatamija u Sporstkoj areni hotela Hills na Ilidži za odličja će se boriti 484 mlada judaša i judašice, 271 u muškoj i 213 u ženskoj konkurenciji iz 60 država.

Najbrojniji tim na SP-u imat će BiH, čije će boje ukupno braniti 32 kadeta i kadetkinje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Dobrodošlicu najboljim kadetima, trenerima  i zvaničnicima Svjetske i Evropske judo federacije (IJF i EJU) na ovom svetskom događaju poželio je predsjednik Judo saveza BiH Branislav Crnogorac.  

- Proteklih godina organizovali smo nekoliko evropskih događaja. Zato smo zaista sretni što možemo ponovo da poželimo dobrodošlicu najboljim kadetima na ovom svetskom događaju. Mi možemo reći da je naš grad sportski grad. Davne 1984. godine organizovali smo Zimske olimpijske igre, a nedavno, 2019. godine ovdje je održan i Zimski olimpijski festival mladih - kazao je Crnogorac. 

Prvog dana takmičenja na borilišate će izaći šest predstavnika Bosne i Hercegovine.

U konkurenciji kadetkinja u kategoriji do 40 kg nastupit će Teodora Trifković, te Milkica Đurić i Zahra Handan (do 44 kg), a kod kadeta Mario Novak (do 50 kg), te Novak Radivojević i Bakir Šabić (do 55 kg).

Finalne borbe na programu su danas od 16 sati.

Ceremonija svečanog otvaranja Svjetskog kadetskog prvenstva na programu je u petak, 26. augusta u 15:15 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.