open-navfaktor-logo
search
CKM
U Sarajevu otvorena izložba tri vrsna umjetnika: Grafički svijet Dževada Hoze, Halila Tikveše i Admira Mujkića
Istaknuti umjetnici Dževad Hozo, Halil Tikveša i Admir Mujkić večeras su u Fotogaleriji Jelićeva Centra kulture i mladih predstavili grafike na zajedničkoj izložbi.
13.08.2020. u 21:03
get url
text

Postavka tri vrsna grafičara različitih generacija i senzibiliteta ima za cilj upoznavanje bogatog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

- Na sceni sam skoro 20 godina profesionalno, a od Hoze i Tikveše sam pokupio ono najbolje, zapravo iz svega toga, našao sam nešto svoje. Sada ta znanja prenosim na Akademiji i moram se pohvaliti da imam jako dobre studente. Ova izložba se već desila u Makedoniji u Skoplju, pa u Beogradu, ali je tada sa nama bio i Avdo Žiga. Nakon Sarajeva ja vjerujem da će izložba ići dalje, ali kako je ova vanredna situacija ne može se ništa planirati. Zbog toga sa nama večeras nisu ni Hozo ni Tikveša- kazao nam je Mujkić.

Akademik Dževad Hozo jedan je od najznačajnijih bh. grafičara čiju je Zbirku umjetničkih djela u Muzeju Unsko-sanskog kantona u Bihaću Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a čini ga 30 grafika.

{$galerijaFotografija}

Halil Tiveša umjetnik je Hercegovine koji nerijetko svoja djela posvećuje baš tom kraju.

Admir Mujkić je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafiku, u klasi profesora Dževada Hoze. Na istoj Akademiji završio i postdiplomske studije.

Grafičke mape Admira Mujkića odlikuju se filigranski preciznim likovnim jezikom sa fantastičnim svijetom mitskih bića.

izložba grafika, Dževad Hozo, Halil Tikveša i Admir Mujkić, 13.08.2020
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.