Bazar pruža priliku građanima Bosne i Hercegovine i međunarodnoj zajednici da se okupe i zajedno uživaju u kulturnim i kulinarskim specijalitetima iz različitih dijelova svijeta te prikupe finansijska sredstva za pomoć djeci i mladima u Bosni i Hercegovini.

Diplomatski zimski bazar je neprofitna organizacija koja pomaže djeci, mladim ljudima kao i njihovim porodicama širom BiH, a posebno onim koji se nalaze u teškoj materijalnoj i socijalnoj situaciji te djeci s fizičkim ili mentalnim poteškoćama.

Ove godine na Bazaru učestvuje 40 ambasada i međunarodnih organizacija. Pridružilo se nekoliko novih učesnika kao što su Njemačka, Alžir, Azerbejdžan, Australija i Jevrejska zajednica.

Tu je i više od 40 izlagača iz nevladinih organizacija. Izlagači nude egzotične, domaće i strane proizvode, savršene za poklone.

Ambasada Azerbejdžana na svom štandu promovira kulturu te zemlje i učestvuje u humanitarnom programu Bazara.

- Prvi put smo tu i došli smo da pokažemo nešto od naših nacionalnih ljepota i jela, čajeva i suvenira. Sve su rukotvorine čijom prodajom ćemo učestvovati u humanitarnoj kampanji - kazala je supruga azerbejdžanskog ambasadora u Sarajevu Shahla Vazirova.

Predstavnica azerbejdžanske ambasade Diyana Jafarova istakla je da tradicionalne delicije privlače pažnju posjetilaca i da su reakcije uglavnom odlične.

Jedan od posjećenijih na Bazaru je bio štand Ambasade Palestine u Sarajevu na kojem su posjetioci u dugom redu čekali da probaju palestinske tradicionalne poslastice.

- Zahvaljujem se svim našim prijateljima u Bosni i Hercegovini i svijetu. Ovo je palestinski kutak na Bazaru s isključivo tradicionalnim jelima i suvenirima. Svake godine učestvujemo na ovom Bazaru sa željom da pomognemo djeci u Bosni i Hercegovini. Hvala ljudima koji se brinu o djeci - kazao je ambasador Palestine u Sarajevu Rezeq Namoura.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) također učestvuje na Bazaru i promovira svoje aktivnosti.

- Ovdje smo da prvenstveno promovišemo našu podršku humanitarnom radu, što je svakako cilj naše Fondacije za obrazovanje Sarajevo. Također smo ovdje da promoviramo testiranje za stipendije koje će se održati 18. marta. To je testiranje koje održavamo svake godine i kojem mogu prisustvovati svi maturanti iz regije, dakle ne samo iz BiH, nego i iz susjednih zemalja - kazao je predstavnik IUS-a Haris Heljo.

Na Bazaru će biti održana aukcija koju će voditi Udruženje Pomozi.ba, gdje se mogu osvojiti vaučeri za odmor i putovanja, sportski suveniri poput potpisanog dresa Edina Džeke, šešira popularnog bosanskog pop pjevača i haljine sa Sedmice mode iz New York-a.