open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
U Sarajevu održano testiranje za stipendije turskog Diyaneta
U Sarajevu je u petak održano testiranje za učenike koji žele školovanje nastaviti u Turskoj, a aplicirali su za stipendiju Uprave za vjerske poslove Republike Turske i Fondacije Diyanet.
08.04.2022. u 12:55
get url
text

Riječ je o međunarodnom programu stipendiranja turske Fondacije Diyanet, u okviru kojeg se studentima iz inostranstva pruža mogućnost pohađanja međunarodne srednje škole imam hatip (medresa) i islamskih teoloških fakulteta u Turskoj, za akademsku 2022./2023. godinu. Ove godine za stipendije se prijavilo 7.825 učenika i studenata iz više od 90 zemalja, među kojima i učenici iz Bosne i Hercegovine.

Dursun Ali Coskun, šef Ureda za obrazovanje pri Upravi za vjerske poslove Republike Turske, pojasnio je kako se program stipendiranja provodi u saradnji Ministarstva obrazovanja, Vijeća za visoko obrazovanje, Uprave za vjerske poslove, Fondacije Diyanet i teoloških fakulteta u toj zemlji.

- Naša zemlja stipendira učenike iz više od 90 zemalja svijeta, koji pohađaju naše kurseve učenja Kur'ana, zatim imam hatip škole (medresa), te diplomski i postdiplomski studij na fakultetima islamskih nauka u Turskoj. U svim navedenim kategorijama, svi učenici su pod stipendijom, što znači da im je sve plaćeno, uključujući i putne troškove - rekao je Coskun.

Naglasio je kako pridaju veliku važnost međunarodnim studentima, jer će oni, kako je rekao, sutra kada završe školovanje biti mostovi povezivanja između Turske i zemalja iz kojih dolaze. U Sarajevu je tako danas obavljeno testiranje nešto više od 10 učenika, koje se sastojalo od pisanog testa i intervjua.

Benjamin Čelenka završio je Karađoz-begovu medresu u Mostaru. Iako već studira Islamski pedagoški fakultet u rodnoj Zenici, odlučio je da se prijavi za stipendiju Diyaneta sa željom da školovanje nastavi na nekom od fakulteta islamskih nauka u Turskoj.

Kazao je kako je zadovoljan današnjim testiranjem, a na pitanje zašto je odlučio da školovanje nastavi baš u Turskoj, odgovorio je:

- Turska je za mene uvijek bila nekako ta zemlja iz snova, negdje gdje planiran da odem, tamo studiram i da tamo nakon studija započnem neki svoj život, možda u branši ili nešto drugo.

Dodao je kako mnogo voli i istražuje o turskoj kulturi, historiji i turskom jeziku.

Sarajka Belma Prašović, majka je dječaka Hamze, učenika Osnovne škole "Hamdija Kreševljaković", koji je aplicirao za stipendiju u medresu. Majka Belma stigla je u pratnji sina kako bi mu bila podrška.

- Ljubav prema Turskoj je porodična, jednostavno to je naš bratski narod, nešto što dijelimo stoljećima, a prije svega vjeru. Kroz druženja i putovanja, kroz turske serije, sve je to na određeni način uticalo na ovu odluku. Kod Hamze, sina koji treba da ide na školovanje, presudilo je to što je prije svega želio pohađati tursku vojnu akademiju. Od prijatelja je dobio informacije da može pohađati i srednju školu u Turskoj. Hamzi se svidio taj program i njegova težnja je bila ka tome da tamo nastavi svoje školovanje - poručila je Prašović.

Odvojiti se od djeteta u tim godinama nije lahko, dodala je Prašović, te kazala:

- Sigurno jeste teško tako rano odvojiti se od djeteta, ali to je njegova želja, njegov život i njegova budućnost. Mi ga nećemo sputavati, podržat ćemo ga, biti mu podrška, a biće ono što Allah odredi.

Iz Diyaneta je ranije objavljeno kako je programom stipendiranja za akademsku godinu 2022/2023. predviđeno primanje ukupno 820 studenata, među kojima 540 učenika srednje škole, 200 studenata diplomskog i 80 studenata postdiplomskog studija teologije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.