open-navfaktor-logo
search
Sarajevska zima
U Sarajevu održana promocija grada Burse, prijestolnice kulture turkijskog svijeta za 2022. godinu
U Sarajevu je danas u okviru 38. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" organizovana promocija turskog grada Burse, prijestolnice kulture turkijskog svijeta za 2022. godinu.
08.02.2022. u 12:37
get url
text

Na početku programa je prikazan promotivni video, a potom je otvorena i izložba fotografija o temi "Bursa - prijestolnica kulture turkijskog svijeta za 2022. godinu".

Programu su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, generalni direktor za kulturu pri Gradu Bursa Fetullah Bingul, generalni sekretar međunarodne organizacije turkijske kulture TURKSOY Dusen Kasseinov, direktor Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i drugi zvaničnici i gosti.

Bingul je u obraćanju prisutnima izrazio nadu da će čvrste veze i prijateljstvo Burse i Sarajeva trajati vječno.

- Od 1972. godine Sarajevo i Bursa su se bratimili i od tog momenta do danas sve više se zbližavamo, crpeći snagu i inspiraciju iz naše prošlosti. Bursa je mjesto gdje možete sresti brojne velike kulture i tragove Balkana koje egzistiraju u slozi - kazao je Bingul, te dodao:

- Naš grad s jako bogatom kulturom i tradicijom egzistira preko 8.500 godina i ima više od 2.500 godina historije urbanizma i kao takav je jako dobar primjer u svijetu. Grad Bursa je bio prijestolnica Osmanskog carstva gdje se nalaze neki od najljepših primjera arhitekture i kulture. Zajedno sa ekonomskom i društvenom harmonijom, prirodnim ljepotama, mogućnostima za ljetni i zimski turizam, ovaj grad posjeduje bogato kulturno i historijsko naslijeđe - rekao je Bingul, te pozvao sve da što prije posjete taj grad.

Ambasador Girgin je istakao da je zadivljen činjenicom da su se Sarajevo i Bursa bratimili čak prije 50 godina i da sve od tada imaju veoma snažne odnose i saradnju.

- Želim vam kazati da ne postoje dva grada koja priliče jedan drugom kao što su to Sarajevo i Bursa. Kada pogledate Sarajevo i Bursu, vidjet ćete da oni zaista jako liče. Oba grada su bila prijestolnice tokom historije, imaju veliko kulturno naslijeđe, ljudi, zelenilo, prirodno naslijeđe, sve to ustvari spaja ova dva grada - kazao je Girgin.

Kasseinov je izjavio da TURKSOY radi mnogo na jačanju veza i saradnje između članica ove međunarodne organizacije turkijske kulture.

- Zajedno s našim članicama TURKSOY ima za cilj da, održavajući prijateljske veze sa našim bratskim narodom, istraži, razvije i zaštiti našu zajedničku kulturu, jezik, historiju i običaje i učini trajnim, prenoseći ih na buduće generacije. Sa zadovoljstvom mogu reći da je saradnja između Bosne i Hercegovine i TURKSOY-a uspostavljena na jakim temeljima i uvjeren sam da smo omogućili važno kulturno zbližavanje naših naroda kroz zajedničke aktivnosti koje smo organizovali proteklih sedam godina - rekao je on.

Direktor Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić istakao je da Sarajevo i Bursa povezuju vrlo snažne veze.

- Svaka civilizacija ima svoje niti koje nas povezuju. Promocija Burse je zapravo jedan poseban način te niti. Adresa na kojoj ste danas, Sarajevo, jednaka je duhovnim i životnim osjećanjima Burse i zato vam hvala što se nas posjetili - rekao je Spahić.

Hadžibajrić je također u obraćanju izrazio veliko zadovoljstvo zbog promocije grada Burse u Sarajevu.

- Grad Sarajevo je pobratimski grad s Bursom od 1972. godine. Od tada pa do danas grad Bursa je izrastao u jedan mega grad s nekih 400.000 stanovnika, koliko je broja tada, do više od tri miliona, koliko ima sada. Grad i regija Bursa su ekonomski pokretač i jedan od najrazvijenijih dijelova u Turskoj - kazao je Hadžibajrić.

U okviru programa promocije grada Burse, prijestolnice kulture turkijskog svijeta za 2022. godinu, u 18 sati održat će se i program sjećanja na Sulejmana Čelebija, te panel o Mevlud-i Šerifu, poznatom i kao mevlud, odnosno obilježavanje rođendana poslanika Muhammeda a.s. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.