open-navfaktor-logo
search
Povodom Dana žena
U Sarajevu održana manifestacija "Uspješne i solidarne"
Udruženje "Žene za žene international" i Mreža udruženja žena za ruralni razvoj organizovali su danas u Sarajevu manifestaciju "Uspješne i solidarne" povodom obilježavanja 8. marta - Međunarodnog dana žena.
08.03.2023. u 11:39
get url
text

Na manifestaciji se okupilo oko 1.000 žena koje su došle iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj događaja je predstavljanje uspjeha i solidarnosti među ženama iz ruralnih područja, njihove uloge i značaja u njihovim zajednicama i bh. društvu.

U okviru manifestacije organizirana je simbolična šetnja žena od Baščaršije do Skenderije, a potom je održan prigodan program u Domu mladih.

Seida Sarić, direktorica udruženja "Žene za žene International", izjavila je da je vrlo važno pokazati solidarnost sa ženama i promovisati njihove uspjehe.

- Želimo da slavimo uspjehe žena koje smo postigli do sada. Želimo da slavimo solidarnost koja je neophodna da bi žene uspjele. Naše poruke su da se uspjesi žena trebaju slaviti i naše poruke vlastima su da mnogo više moraju raditi na osnaživanju žena društveno, politički i ekonomski. Nasilje nad ženama mora prestati, femicid mora prestati, i jednostavno mora mnogo više da se radi po pitanju poboljšanja prava žena i cijelog građanstva u Bosni i Hercegovini - kazala je Sarić.

Hasija Ahmić iz Udruženja žena "Ahmićanke" iz Ahmića kod Viteza istakla je da su prava žena na višem nivou nego ranije, ali da se žene trebaju cijeniti i poštovati svaki dan.

- U odnosu na prošla vremena, ide na bolje, ali mislimo da žene nisu izjednačene s muškarcima što se tiče plaća. Također, žene sa i bez hidžaba mislim da se isto ne gledaju, mislim da nisu sigurni ljudi da žena koja nosi hidžab može raditi iste poslove kao obične žene, što je stvarno greška - kazala je ova žena koja je zajedno sa grupom žena iz Ahmića došla u Sarajevo povodom manifestacije.

FOTO: AA

Dodaje da je nezaposlenost žena također veliki problem, napominjući da žene trebaju tražiti svoja prava koja im se omogućuju.

- Mislim da trebamo reći svim muškarcima da poštuju žene svaki dan, a na samo 8. marta. Žena je žena svaki dan - istakla je Ahmić.

Semra Ribo, još jedna od učesnica, smatra da žene nemaju dovoljno prava u Bosni i Hercegovini.

- Žene trebaju da se bore za svoj glas i da imaju sva prava. Slabo žene imaju neka prava, ali trebaju da se bore - kazala je Ribo, napominjući da se i sama bori već godinama, odgajajući tri djevojčice.

- Ja sam već 28 godina bez muža. Muž mi je poginuo u ratu. Ostalam sam s tri djevojčice, ali izvela sam ih na pravi put. Ja sam bila i muško i žensko. Vratila sam se kući koja je bila izgorjela, ali borim se. Idemo dalje i neću prestajati. Radim, borim se, imam plastenik, pripremim sebi zimnicu, i za svoju djecu - rekla je ova učesnica manifestacije.

Na kraju je poručila da država i vlasti trebaju uraditi mnogo više kako bi se poboljšao položaj žena u društvu.

- Slabo rade za nas. Nepravde ima svugdje. Slabo se bore za žene, ali žene trebaju i dalje biti aktivne, da ne posustaju i da budu borci - kazala je Ribo.

Ovaj praznik u mnogim sredinama, uključujući i one u Bosni i Hercegovini, obilježava se različitim događajima i proslavama.

Međunarodni dan žena prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na osnovu Deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje.

Od 1975. Ujedinjene nacije (UN) službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena je ujedno i prilika da se ukaže na nasilje nad ženama, nejednakost spolova i zatraže veća prava za žene u zemljama u kojima to nije slučaj. Često na ovaj dan bivaju organizirane i protestne šetnje putem kojih žene, ali i borci za ljudska prava općenito, nastavljaju borbu za emancipaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.