open-navfaktor-logo
search
Bez incidenata
U Sarajevu održan protest LGBTIQ zajednice, učesnici se razišli sa Trga BiH
Poručili su da im je dosta svakodnevnog ponižavanja i tjeranja u četiri zida
08.09.2019. u 13:46
get url
text

U Sarajevu je održan protest LGBTIQ zajednice pod sloganom "Ima izać'".  Protest je održan bez incidenata, a policija je adekvatno odgovorila zadatku koji je bio stavljen pred njih.

U povorci koja se kretala od Vječne vatre Titovom ulicom do Trga Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru bilo je više stotina učesnika, a neke procjene govore da je u povorci učestvovalo i do tri hiljade osoba, koji su nosili brojne transparente, poput zastava duginih boja. Uzvikivali su neprestano slogan "Ima izać'" te pjevali dobro poznatu pjesmu "Ay Carmela". 

{$galerijaFotografija}

Tokom povorke glavna ulica bila je blokirana kao i sve prilazne. Osiguvaralo ju je više od 1.000 uniformisanih policajaca, veliki broj policajaca u civilu i sve to uz podršku antisnajperske jedinice i zaštitara.

Učestvovao je i američki ambasador Eric Nelson čije je priključenje povorci propraćeno gromoglasnom podrškom. Jedan od učesnika iz Londona s kojim smo razgovarali nam je rekao da je porijeklom pola iz Srbije, a pola iz Hrvatske. Došao je podržati LGBTIQ zajednicu u Sarajevu odjeven u haljinu. On je rekao da će današnja povorka napraviti pomaka, ali da to sutra neće ništa značiti.

{$galerijaFotografija}

-Jedan dan biti slobodan naspram 365 dana u Bosni nije neki uspjeh. Poenta je da svih 365 dana budemo slobodni, da na ulicu izađemo odjeveni onako kako to želimo - naveo je.

Pjevač Božo Vrećo je dodao da je danas važan dan za sve one koji žele biti u svojoj koži.

-Ovo je važan dan za nas koji želimo da volimo koga naše srce izabere i važan događaj za sve nas koji prihvatamo različitosti. Danas je velika proslava ljubavi - rekao je Vrećo.

Prvi bh. protest LGBTIQ zajednice, prema riječima organizatora, simbol je slobode okupljanja i jednakosti LGBTIQ populacije. Poručili su da im je dosta "svakodnevnog ponižavanja i tjeranja u četiri zida".

{$galerijaFotografija}

Jedan od članova organizacionog odbora Branko Ćulibrk u svom govoru na trgu BiH je kazao da "ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTIQ osoba". On je zahvalio  svima koji su došli.

-Hvala što ste s nama izašli na ulice Sarajeva u borbi za ravnopravnost svih građana i građanki BiH. Mi, lezbejke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvataju, omalovažavaju i tuku - ustvrdio je Ćulibrk te dodao: 

-Još nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas.

Lejla Huremović, članica organzacionog odbora, također se obratila na kraju protesta. 

-Danas, više nego ikada do sad mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive - rekla je. 

Ona je istakla da osobe iz ove populacije "čak i porodice ignorišu, zaključavaju ih u kuće ili tjeraju iz kuće".

- Nad nama se vrši nasilje, tjeraju nas da budemo to što nismo. U školi i na fakultetu ne smijemo reći koga volimo - ustvrdila je ona, ističući da neki profesori čak i javno izražavaju negativan stav spram ove populacije. 

Organizatori su izrazili nadu da će ovaj protest biti povod za promjene u društvu kada je u pitanju LGBTIQ populacija. 

Parada LGBTIQ 2 - 08.09.2019.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.