open-navfaktor-logo
search
Spaja ih muzika
U Sarajevu održan koncert djece iz BiH i Turske, do kraja godine uzvratna posjeta
Ovo je jedan od načina saradnje dvije škole iz BiH i Turske, a s ciljem osnaživanja prijateljskih veza u svijetu muzike, kao i međusobne povezanosti djece sličnog uzrasta radi zajedničkog izražavanja umjetnosti
21.05.2019. u 16:57
get url
text

Koncertom u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo počela je saradnja između Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo i Dječijeg centra za umjetnost iz istanbulske općine Kadikoy.

Djecu iz ove dvije ustanove veže zajednički univerzalni jezik, a to je muzika. Ovo je jedan od načina saradnje dvije škole iz BiH i Turske, a s ciljem osnaživanja prijateljskih veza u svijetu muzike, kao i međusobne povezanosti djece sličnog uzrasta radi zajedničkog izražavanja umjetnosti.

{$galerijaFotografija}

V.d. direktora Muzičke škole Lamija Šošić izjavila je da je današnji koncert početak saradnje sa muzičkom školom iz Istanbula, iz općine Kadikoy.

-Danas imamo zajednički koncert i nadam se da će naša saradnja biti nastavljena. Iz Istanbula je došlo 26 učenika, a u današnjem programu učestvuje oko 80 naših učenika. Djeca su uzrasta od 11 do 14 godina - pojasnila je Šošić.

Raduje se i uzvratnoj posjeti koja će biti, nada se, realizovana do kraja ove godine. Koncertu je prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc sa suprugom Pinar.

- Ovo je prijateljska veza između dvije škole iz dvije zemlje i nadamo se da će biti uspješna - rekao je ambasador Koc.

O važnosti povezivanja škola i djece, razmjeni znanja i uspostavljanju prijateljstava govorila je i Pinar Koc.

- U Sarajevu se u različito vrijeme i od strane bratimskih škola i općina održavaju različite aktivnosti i mi radimo na tome da budemo podrška onoliko koliko je to u našim rukama. Ove dvije zemlje su jako bliske, ali te odnose dodatno jačaju i kulturni mostovi - kazala je Pinar Koc.

Profesorica klavira Lejla Jakubović završila je master studij u Istanbulu.

- Zapravo, poznanstvo je počelo u toku mog školovanja, a nastavilo se kada smo, ispred Muzičke škole, odlučili pozvati goste iz istanbulskog Kadikoya. Zadovoljstvo nam je što smo uspjeli da uspostavimo saradnju između naših škola jer su djeca približnog uzrasta. Zajedničkim djelovanjem htjeli smo da obogatimo umjetnost i ojačamo, ne samo veze u muzici nego i između djece - kazala je Jakubović.

Navela je da je potrebno uspostaviti vezu među djecom koja govore zajedničkim jezikom, a to je muzika.

koncert.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.