open-navfaktor-logo
search
Poruke mira
U Sarajevu obilježena stogodišnjica završetka Velikog rata
Građani Sarajeva su se ove godine pridružili onima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i ostatku Evrope u posebnom obilježavanju ovog dana uz sadržaje kojima se izražava podrška miru i solidarnost sa žrtvama
11.11.2018. u 16:56
get url
text

Nekoliko događaja u Sarajevu, gradu odakle je sve počelo, danas je organizirano povodom obilježavanja stote godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata ili Velikog rata  koji je okončan na današnji dan 1918. godine kada je  potpisan mir.

Bio je to rat u kojem je prvi put upotrijebljeno razarajuće oružje i kojem je život oko 20 miliona ljudi, a povod ovom ratu bio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinada i njegovu suprugu na koje je prilikom posjete Sarajevu 28. juna 1914. godine pucao Gavrilo Princip.

Građani Sarajeva su se ove godine pridružili onima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i ostatku Evrope u posebnom obilježavanju ovog dana, uz zvonjavu crkvenih zvona  i druge sadržaje kojima se izražava podrška miru i solidarnost sa žrtvama.

Sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini obilježile su stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata. U 12.30 sati oglasila su se zvona na katedrali Srca Isusova u Sarajevu, dok su u subotu posebnim svjetlima bile osvijetljene Gazi Husrev-begova biblioteka i Kuršumli medresa.

Aškenaška sinagoga osvijetljena je cijeli vikend, a u pravoslavnim crkvama danas su upriličeni posebni pomeni i služene posebne molitve, a u znak sjećanja na poginule i uz poruku da se ratna razaranja ne smiju ponavljati.

Također, Asocijacija nezavisnih intelektualaca - Krug 99 na ovaj dan organizirala je sesiju o temi "Mržnja kao oblik života", upozorivivši da se i danas politike, koje su željele ostvariti takozvano pravo svakog naroda da živi u jednoj državi, bude.

Večeras će sarajevska Vijećnica biti osvijetljena bojama nacionalne zastave Poljske jer je na datum okončanja rata obnovljena nezavisnost te zemlje, čime će ovo zdanje biti jedno u nizu iluminiranih svjetskih najpopularnijih arhitektonskih objekata poput Empire State Buildinga ili Eiffelovog tornja.

Međunarodni seminar „Izgradnja mira, 1918.-2018.“ sa mladima iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske održava se u Sarajevu od 7. do 12. novembra, povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Dvadeset studenata iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske su proučavali na ovom seminaru lekcije iz Prvog svjetskog rata radi bolje izgradnje mira u Evropi i svijetu, i to kroz razmjenu mišljenja, razgovore sa istoričarima i predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini. 

U ponedjeljak 12. novembra francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Gauillaume Rousson i otpravnik poslova ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Sedat, učestvovaće u završnom dijelu seminara zajedno sa ostalim učesnicima.

Projekt organiziraju Youth Initiative for Human Rights Bosnia and Herzegovina i Forum ZFD Bosnia and Herzegovina, u saradnji sa ambasadama Njemačke i Francuske u Bosni i Hercegovini, i uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i Francuske misije za obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Centralna manifestacija obilježavanja 100. godišnjice završetka Velikog rata upriličene je danas ispred Trijumfalne kapije u Parizu gdje su se okupili lideri više od 60 zemalja svijeta, a među njima i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izražavajući nadu da će poruke mira i zajedništva poslane iz Pariza biti ideja vodilja svima, Izetbegović je naglasio da su u ratovima svi gubili, posebno na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. stoljeća.

Izetbegović je naglasio da zbog bolnog povijesnog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Evropu, Evropu mira, prosperiteta i saradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj porodici slobode i demokratije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.