open-navfaktor-logo
search
Baščaršija
U Sarajevu obilježena peta godišnjica pokušaja puča u Turskoj: FETO predstavlja prijetnju za svaku državu u kojoj djeluje
Na sarajevskoj Baščaršiji u srijedu je upriličen program u povodu pete godišnjice neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj, 15. jula 2016. godine, kada su pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani u državne institucije pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.
14.07.2021. u 22:49
get url
text

Povodom 15. jula - Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, u Sarajevu su u organizaciji Unije internacionalnih demokrata Bosne i Hercegovine (UID) na velikom ekranu postavljenom na Baščaršiji prikazani inserti zabilježeni tokom pokušaja puča 15. jula, a građanima i brojnim turistima podijeljene su i brošure sa informacijama o svemu što se te noći desilo, na bosanskom i engleskom jeziku.

Na Baščaršiji je večeras bio prisutan i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, koji je zahvalio organizatorima što su ovaj izričito značajan datum obilježili upravo na Baščaršiji.

- Ovo je ujedno i prilika da podsjetimo na ono što se desilo 15. jula. Teroristička organizacija FETO predstavlja prijetnju za svaku državu u kojoj djeluje. Zbog toga je vrlo važno da narod, kompletna javnost i institucije budu na oprezu. Upravo ovdje danas možemo vidjeti šta su to učinili u Turskoj, oni (FETO) u svakom momentu i na svakom mjestu mogu izvršiti napad na različite načine, ne mora to biti oružano. Zbog toga moramo zaštiti nas i našu djecu - poručio je ambasador Girgin.

Amina Šećerović-Kasli, predsjednica Unije internacionalnih demokrata, podsjetila je da su današnji događaj organizovali povodom pete godišnjice od neuspjelog pokušaja puča u Turskoj.

- Mi se već nekoliko godina u Sarajevu na ovaj način prisjećamo 15. jula, sjećamo se naših šehida i gazija. Odlučili smo uraditi to na ovaj način jer tako možemo doći do naroda i ispričati šta se to desilo u noći 15. jula, jer mnogo je ljudi koji to ne znaju. U tom smislu, želimo to ispričati, samim time i ne zaboraviti niti dozvoliti da to bude zaboravljeno - kazala je Šećerović-Kasli.

Članovi UID-a potom su građanima Sarajeva podijelili brošure sa informacijama o 15. julu, FETO-ovom pokušaju puča.

Teroristička organizacija FETO odgovorna za pokušaj puča

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.