open-navfaktor-logo
search
Solidarnost na djelu
U Sarajevu obilježena godišnjica masakra na egipatskom Trgu Rabaa
Cilj ovog protesta je izražavanje saučešća i solidarnosti žrtvama i njihovim najbližim, insistiranje na kažnjavanju odgovornih za zločine, kao i podrška egipatskom narodu na borbi koju vodi od 2011. godine
18.08.2019. u 19:13
get url
text

U Sarajevu je danas organizirana protestna vožnja kroz grad povodom šeste godišnjice masakra nad civilima Egipta na Trgu Rabaa, u Kairu. 

Aya Al-Zayat, predstavnica Egipatske unije u Bosni, kazala je kako je vožnja organizirana u cilju sjećanja na brutalni masakr na trgu Rabaa, u Egiptu koji se dogodio 14. augusta 2013. godine.

- To je jedan, ako ne i najveći masakr koji se desio u bližoj historiji. Ubijeno je više od 1.120 demonstranata. Od toga 30-ero djece i osam novinara - podsjetila je Al-Zayat.

Osvrnula se i na riječi Kennetha Rotha, iz Human Rights Watcha (HRW), koji je kazao kako je to bio jedan od najtamnijih dana u bližoj historiji Egipta.

- Ovdje smo da iskažemo našu podršku, saosjećanje svim žrtvama koje su ubijene na trgu, ali i onima koji su, u isto vrijeme u različitim dijelovima Egipta, uhapšeni i osuđeni na smrtne kazne - rekla je Al-Zayat.

{$galerijaFotografija}

Cilj ovog protesta je i izražavanje saučešća i solidarnosti žrtvama i njihovim najbližim, insistiranje na kažnjavanju odgovornih za zločine, kao i podrška egipatskom narodu na borbi koju vodi od 2011. Iz Unije su ranije saopćili kako je u posljednjih šest godina, 1.300 protivnika vojnog udara osuđeno na smrt, a 38 među njima čeka pogubljenje koje se može desiti u bilo kojem trenutku. Rabaa je, dodali su, postala simbol borbe za slobodu, kršenja najosnovnijih ljudskih prava, gaženja legitimiteta, saosjećanja i upornosti. To je i, ističu iz Unije, simbol žrtvovanja samoga sebe kako bi drugi imali priliku na slobodan život. 

Egipat je prošle godine izrekao smrtne kazne za 75 osoba koji se povezuju s protestnim kampom u Kairu 2013. godine.

Egipatska vojska svrgnula je legalno izabranog predsjednika Mohameda Morsija u državnom udaru sredinom 2013. godine, nakon što je na vlasti bio jednu godinu. U augustu iste godine snage sigurnosti nasilno su uklonile veliki kamp u kojem su bili demonstranti koji su podržavali Morsija na Trgu Rabaa al Adawiya. Zvanične procjene govore da je u nasilnom razbijanju kampa stradalo 632 ljudi, dok organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da ih je ubijeno više od hiljadu.

Poslije svrgavanja Morsija, egipatske vlasti pokrenule su kampanju protiv njegovih pristalica, ubivši stotine ljudi, dok ih je na hiljade poslano iza rešetaka.

Sarajevo, godišnjica Egipat 18.08.2019
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.