open-navfaktor-logo
search
Svečani program
U Sarajevu obilježena 107. godišnjica "Merhameta": Dobročinstvo do Somalije, Palestine...
U Sarajevu je večeras održan svečani program povodom 107. godišnjice od osnivanja Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" kojem su prisustvovali predstavnici Merhameta, lokalni zvaničnici i brojni građani Sarajeva. 
26.02.2020. u 19:41
get url
text

Predsjednik HO "Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac je tim povodom istakao da je ovo veoma važan događaj za ovo dobrotvorno društvo koje radom i aktivnostima pomaže mnogima ljudima u BiH, ali i šire.

- Nakon Tuzle, Mostara, Travnika, večeras i u Sarajevu svečano obilježavamo 107. godišnjicu od osnivanja Merhameta. U utorak smo i u Goraždu. Zaista je 107. godišnjica Merhameta impozantan broj, čitavo jedno stoljeće, djelovanja Merhameta na ovim prostorima - kazao je Vrbanjac.

Istakao je da je ovo odlična prilika i da izraze zahvalnost svim donatorima i drugim ljudima koji su sve ove godine pomagali rad Merhameta.

- Ovo je na neki način prilika da pokažemo izvještaj našim donatorima i sponzorima koji prate naš rad da vide šta smo to uradili u protekloj godini jer mi težimo ka tome da budemo transparentna organizacija, otvorena za sve naše članove, a imamo ih mnogo. Želimo da se zahvalimo i privrednicima i organima vlasti koji podržavaju rad Merhameta, jer Merhamet je institucija od nacionalnog značaja za sve Bošnjake, iako naravno nismo tu samo za ljude koji su bošnjačke nacionalnosti nego i za Srbe, Hrvate i sve ostale koji žive na ovim prostorima - rekao je Vrbanjac.

Podsjetio je i na misiju Merhameta, napominjući da ovo dobrotvorno društvo djeluje diljem svijeta.

- Merhamet ne postoji samo u BiH. Mi imamo Merhamet u skoro svim zemljama Evropske unije, zatim Amerike, Australije, a u planu je i pokretanje Merhameta i u Republici Turskoj. Osim toga, planiramo ove godine i otvaranje studentskog doma za dvanaest studenata koji će doći iz RS-a, manjeg bh. entiteta, koji su slabijeg imovinskog stanja, a koji žele studirati u Sarajevu - rekao je Vrbanjac.

Na kraju je još naglasio da će Merhamet svakako nastaviti sa realizacijom projekata koji imaju za cilj poboljšanje stanja građana koji su socijalno ugroženi.

- Sa sigurnošću se može kazati da je tokom 107. godina postojanja Merhamet opravdao svoju humanitarnu misiju, za čiju se aktivnost mora reći da je bila sveobuhvatna, kvalitetna, raznolika, a u nekim oblastima i jedina - istakao je Vrbanjac.

"Merhamet“ je osnovan 1913. godine, a rad mu je obnovljen 2. februara 1991. godine, kada je održana Obnoviteljska skupština u Sarajevu.

Trenutno u svoje 22 kuhinje širom Bosne i Hercegovine svakodnevni hrani oko 8.000 socijalno ugroženih građana. Samo u 2019. godini Merhamet je podijelio oko 1,4 miliona obroka u svojim kuhinjama, u vrijednosti od blizu 4 miliona KM, kao i oko 15.700 paketa sa hranom i sredstvima za higijenu, u vrijednosti većoj od 605.000 KM.

U okviru projekta "Kućna njega" Merhamet je obavio oko 7.000 kućnih posjeta, u što je uloženo više od 85.000 KM, a tokom mjeseca Ramazana je podijelio 18.640 iftara, 5.100 paketa i 28.920 kilograma hurmi. Merhamet je, između ostalog, obezbijedio i pomoć migrantima u BiH, vrijednu oko 210.000 KM, dok već šest godina pomaže i sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici.

Ugled Merhameta odavno je prešao granice BiH, a njegovo dobročinstvo je doseglo do Somalije, Irana, Pakistana, Palestine, Indonezije, Turske, Sirije, Japana, Haitija i SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.