open-navfaktor-logo
search
Svečano
U Sarajevu obilježen Dan prijateljstva oružanih snaga BiH i Turske
U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu u četvrtak je uz prigodnu svečanost obilježen Dan prijateljstva oružanih snaga BiH i Turske.
09.12.2021. u 21:03
get url
text

Svečanost je počela intoniranjem državnih himni BiH i Turske, a potom se prisutnim obratio vojni ataše pri Ambasadi Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar. Na samom početku obraćanja, Tatar je svim gostima poželio doborodošlicu te poručio kako je Dan prijateljstva oružanih snaga dviju zemalja postao datum koji se tradicionalno obilježava.

- Glavna tema našeg programa je prijateljstvo koje predstavlja osnovno uporište naših odnosa. Svojim dolaskom danas ovdje postali ste najveći dokaz da bogatstvo i snaga ovog prijateljstva započetog prije 558 godina sa Fatih Sultan Mehmed-hanom, velikim vezirom Mahmut-pašom i komandantima Isa-bega Ishakovića ne mogu biti sputani i ograničeni ratovima, državnim granicama ili geografskim prostorima. Ustvari, veoma važno je neprestano imati na umu činjenicu da su svi prisutni u ovoj sali danas živi predstavnici ovog prijateljstva koje je počelo sa Sari Saltukom i kroz historiju se dodatno unaprijedilo i dalje se nastavilo sa Gazi Husrev-begom - poručio je Tatar, te dodao:

- Naše želje i namjere usmjerene su ka tome da ovo prijateljstvo učvrstimo i ostavimo kao važno naslijeđe budućim generacijama. Ovom prilikom želim odati počast i predati rahmet pred duše naših predaka koji su nam ostavili u naslijeđe ove prijateljske i kulturne veze, a koji su dali svoje živote na tom putu i otišli u vječnost. Želio bih da im poručim: Počivajte u miru, amanet koji ste nam ostavili u sigurnim je rukama. Ova zajednica koju danas vidite ovdje stoji pred vama kao današnja fotografija naših napora i žrtava. Neka vaše duše počivaju u miru.

{$galerijaFotografija}

Ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin je uručio poklon ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću, a vojni ataše Tatar je također poklon uručio načelniku Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovniku Senadu Mašoviću.

U okviru današnje svečanosti u Domu armije postavljeni su i štandovi turskih obrazovnih institucija i organizacija koje djeluju u BiH, a posebno su predstavljene aktivnosti Instituta "Yunus Emre", čiji uposlenici ulažu velike napore na polju poučavanja turskog jezika u BiH. Izložene su i fotografije sa historijskim i drugim znamenitostima Turske, a prisutni su imali priliku probati i tradicionalna turska jela.

Svečanost je okončana nagradnom igrom u okviru koje su najsretniji obradovani i vrlo vrijednim nagradama. Između ostalog, predstavnici Turkish Airlinesa sretnim dobitnicima uručili su četiri povratne karte Sarajevo-Turska. Također, vrijedne nagrade sretnim dobitnicima uručili su predstavnici Turske vojne misije pri EUFOR-u, zatim predstavnici Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), obrazovnih ustanova Maarif, te Turske radio-televizije (TRT).

Svečanosti su još prisustvovali predstavnici turskih institucija i organizacija koje djeluju u BiH, brojni pripadnici OSBIH sa porodicama, predstavnici turske vojne misije, zvanice i gosti.

U Sarajevu obilježen Dan prijateljstva oružanih snaga BiH i Turske - 9. 12. 2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.