open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na Prijedor
U Sarajevu obilježen Dan bijelih traka: Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje
Dan bijelih traka, 31. maj, danas je obilježen u Sarajevu na "Ajfelovom mostu" u organizaciji Inicijative "Jer me se tiče". Jedan od aktivista Adis Hukanović istakao je da su današnji skup organizovali pod sloganom "Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje".
31.05.2020. u 13:03
get url
text

Dan bijelih traka se obilježava od 2012. godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. kada je Krizni štab Opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, dok su oni koji su se kretali gradom bili primorani nositi bijelu traku oko ruke.

- Organizujemo obilježavanje sada već Međunarodnog dana bijelih traka. Dan bijelih traka je započeo s obilježavanjem 2012. godine, kada je porodicama žrtava u Prijedoru zabranjena komemoracija za ubijene žene i djecu. Kasnije je ta inicijativa prerasla u inicijativu roditelja ubijene djece za izgradnju spomenika u centru Prijedora. Danas smo tu u Sarajevu 2020. godine, kada se solidarišemo s roditeljima ubijene djece u Prijedoru i kada im na ovaj simboličan način pružamo podršku - istakao je Hukanović.

Dodao je da je na "Ajfelovom mostu" upriličen i performans po uzoru na performans koji je organizovan u Prijedoru 2015. godine.

- Radi se o privremenom memorijalu koji je nastao po ideji Elme Selman. Ona je autorica. Dakle, na stilizovanim lego kockama ispisana su imena sve djece, koja su ubijena u Prijedoru u periodu 1992.-1995. Što s tiče Prijedora, broj stradalih je 3.176 civila, uključujući 256 žena i 102 djece, s tim da i dan-danas još uvijek postoje istraživanja koja će verifikovati sve te brojeve, ali neće doći do značajnijeg odstupanja - naglasio je Hukanović.

{$galerijaFotografija}

I ovog 31. maja, kao i prethodnih godina, brojni građani Sarajeva nošenjem bijelih traka oko ruke ili isticanjem bijelog platna na prozorima i balkonima žele odali počast prijedorskim žrtvama i solidarisali se s borbom Prijedorčana i svih drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja.

- Bijela traka je simbol borbe za dostojanstvo, jednakost, ali isto tako i poziv svim građanima BiH da dignu svoj glas protiv negiranja zločina bilo gdje i obilježava se u cijelom svijetu - poručio je Hukanović.

Također, mladi iz Inicijative "Jer me se tiče" dijelili su bijele trake građanima na sarajevskim ulicama. U sklopu obilježavanja za konstrukciju mosta na Skenderiji vezane su bijele trake na kojima su ispisana imena više od stotinu stradale djece Prijedora.

Mirno okupljanje u Sarajevu organizovano je simultano s okupljanjem roditelja i rodbine ubijene djece u Prijedoru koji su se okupili i ove godine kako bi od lokalnih vlasti u tom gradu zahtijevali pravo na izgradnju spomenika za svoju ubijenu djecu.

Aktivnost u Sarajevu i Prijedoru zajednički organizuju građani i građanke okupljenih u Inicijativu "Jer me se tiče" s ciljem podrške roditeljima ubijene djece u Prijedoru, ali i kao izraz solidarnosti sa svim žrtvama koje se suočavaju s različitim opstrukcijama i negiranjem prava na sjećanje u svim dijelovima BiH i regiona.

Srpske snage su 31. maja 1992. godine putem javnog glasila naredile da svo nesrpsko stanovništvo okači na kuće bijele čaršafe, a da, ukoliko izlaze van, oko ruke stave bijele trake.

Na ovaj datum je osnovan i bivši logor "Omarska“, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Dan bijelih traka Sarajevo
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.