Posljednji ispraćaj

U Sarajevu klanjana dženaza Suadu Ćupini

Objavljeno: 20.10.2018. u 14:30

Istaknuti bh. sportista, karate trener i sportski radnik, nosioc ratnog priznanja Zlatni ljiljan, ukopan je na mezarju kod Alipašine džamije

Ćupina je ukopan na mezarju kod Alipašine džamije

FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

Dženaza namaz doktoru Suadu Ćupini, koji je preminuo prekjučer u Sarajevu u 67. godini, klanjana je danas u Sarajevu.

Istaknuti bh. sportista, karate trener i sportski radnik, nosioc ratnog priznanja Zlatni ljiljan, ukopan je na mezarju kod Alipašine džamije.

Veliki broj rodbine, prijatelja, saradnika i poznanika stigao je na posljednji ispraćaj čovjeku koji je na najbolji način širom planete promovisao Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Muhidin Živojević

Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. Karateom se počeo baviti 1968. godine. U tom sportu je postigao gotovo sve što je bilo moguće - od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičara i kao trener, ali i velikog broja naučnih zvanja u oblasti sporta.

U bogatoj trenerskoj karijeri ostvario je vrhunske rezultate, posebno kao dugogodišnji selektor karate reprezentacije BiH, ali i trener u Univerzitetskom karate klubu Bosna iz Sarajeva.

Njegovi karatisti bili su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja. Ćupina je bio doktor nauka iz oblasti sporta od 2010. godine.

Bio je član Patriotske lige Općine Mostar od  aprila 1991. godine. Rat ga je zatekao na dužnosti komandira Ratne stanice milicije, CSB Mostar. U TO stupio je 8. aprila 1992. godine, a obavljao je dužnost Komandanta bataljona, te niz dužnosti u 4. Korpusu Armije RBiH.

Učestvovao je u oslobađanju i odbrani Mostara. Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu, 1993. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje, značka Zlatni ljiljan.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije