Petak, 01.03.2024.
FOTO: DIDIER TORCHE

U Sarajevu izveden Performans u znak podrške narodu Palestine

Na platou ispred Vijećnice u Sarajevu danas je izveden Performans u znak podrške narodu Palestine.

Iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini ranije su pozvali sve moralne i slobodne građanke i građane naše zemlje da prisustvuju današnjem Performansu kako bi i tim putem iskazali punu podršku napaćenom narodu Palestine.

Performans je izvela neformalna grupa građana, prijatelja palestinskog naroda koji u jeku užasnih napada izraelske vojske na palestinske bolnice, škole, stambene objekte i skloništa, žele poslati poruku podrške, suosjećanja te da najoštrije osuđuju bjesomučnu agresiju i genocid koji se od 7. oktobra provode u Gazi.

Na platou ispred Vijećnice tokom Performansa postavljene su i kutije za prikupljanje novčane pomoći za narod Palestine.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra povećan je na 12.300, uključujući 5.000 djece i 3.330 žena, javlja Anadolija.

Ured za medije Vlade u Gazi podijelio je najnovije informacije u vezi s ukupnim brojem poginulih i povrijeđenih i razaranjima u Pojasu Gaze 43. dana napada.

Prema posljednjim podacima, 12.300 ljudi je poginulo u napadima koji traju od 7. oktobra, dok podaci o poginulih 5.000 djece i 3.300 žena nije mijenjan.

Navedeno je kako je u napadima ubijeno 200 ljekara, medicinskih sestara i uposlenika hitne pomoći i 22 uposlenika civilne odbrane. Podatak od više od 30.000 povrijeđenih je i dalje isti.

Broj žrtava koji se odnosi na tijela ispod ruševinama i leševe na ulicama premašio je 6.000, među kojima su 4.000 njih žene i djeca.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh