open-navfaktor-logo
search
Borba za život
U Sarajevu 395 ovisnika prima metadonsku terapiju, a u Zenici 320
U Mostaru djeluje Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, a direktor Centra Siniša Skočibušić je kazao kako mjesečno u prosjeku imaju 140 pacijenata, dok u elektronskom registru imaju 960 ovisnika
23.12.2019. u 21:29
get url
text

Ovisnost o opojnim drogama konstantni je problem i u bh. društvu, ali kako se tretira ta problematika pokazuje i činjenica nepostojanja centara koji se bave tretmanima ovisnika na području svakog od kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, te u Republici Srpskoj.

U pojedinim kantonalnim ministarstvima zdravstva na upit za jedan takav centar u kojem bi se raspitali o broju ovisnika na metadonskoj ili nekoj drugoj vrsti terapije, ne znaju ni da li ti centri postoje, niti ko je "nadležan".

U pojedinim kantonima djeluju centri koji svakodnevno rade sa ovisnicima o drogama. 

Rukovodilac Odsjeka Programa održavanja metadonom Amir Balić, specijalista neuropsihijatar iz Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, za Faktor je kazao da imaju terapije metadonom, suboxonom i buprenorfinom.

- Metadonska terapija se daje strogo ovisnicima o opijatima, heroinu ili tramadolu. Trenutno na Odsjeku imamo 294 pacijenta na metadonu, a 101 pacijent je na suboksonu, za njih se pišu recepti svakih sedam dana. Na metadonskoj terapiji su 23 žene, a na suboxonu je devet žena. Najmlađi pacijent trenutno ima 23 godine, a imamo pacijenta jednog sa 40 godina – pojasnio je Balić.

U Zeničko-dobojskom kantonu djeluje Zavod za bolesti ovisnosti koji trenutno ima 320 pacijenata na terapiji odvikavanja od droga, kazao je ljekar Hassan Awad.

- Zavod u Zenici tretira ovisnike o opijatima. Oko 245 ovisnika trenutno je na metadonskoj terapiji, ostali primaju suboxon. Najmlađi ima 20 godina, a najstariji 59 godina. Imamo 7,5 posto žena koje trenutno primaju terapije. Naš Zavod osim u Zenici ambulante ima u šest općina na području Kantona i u dva zatvora, Kazneno-popravnom zavodu Zenica i u zatvoru u Busovači – pojašnjava Awad.

U Srednjobosanskom kantonu saznajemo da takvog centra nema te da svi ovisnici koji dolaze po preporuci ljekara porodične medicine u Centar za mentalno zdravlje Travnik dalje budu upućeni na terapiju u Zenicu.

- Pacijenti dalje treba da dobiju odobrenje za liječenje s obzirom na to da se radi o drugom kantonu – kazala je uposlenica Centra.

U Mostaru djeluje Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, a direktor Centra Siniša Skočibušić za Faktor je kazao kako mjesečno u prosjeku imaju 140 pacijenata, dok u elektronskom registru imaju 960 ovisnika.

- Prosječna dob naših pacijenata je 41 godina. Najmlađi ima 23 godine, a najstariji 63. Pacijente mlađe od 18 godina nastojimo primarno uključiti u psiho-socijalne tretmane. Dužina tretmana je individualna. Neki pacijenti su doživotno na terapiji održavanja, a većina je u kraćim ili dužim programima, nekoliko mjeseci detoksikacije. Najbolji nastavak liječenja poslije našeg tretmana je radni angažman bilo u terapijskoj zajednici, bilo u okruženju u kome su radno angažirani uz podršku porodice i bližnjih – pojasnio je Skočibušić.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, 1.700 stanovnika Federacije BiH nalazi se na odvikavanju od droga, uglavnom heroina.

A na osnovu izvještaja o liječenim ovisnicima u Republici Srpskoj od 31. decembra 2018. godine registrovano je ukupno 540 liječenih ovisnika, od čega 48 žena.

- Većina liječenih ovisnika, otprilike jedna trećina, nalazi se u starosnoj grupi od 35 do 39 godina. Najmlađa dobna grupa je od 20 do 24 godine sa 16 prijavljenih, a prijavljena su četiri ovisnika starija od 60 godina. Heroin je glavno sredstvo ovisnosti u gotovo tri četvrtine prijavljenih. Oko 60 posto prijavljenih prolazi kroz neku vrstu metadonske terapije – kazala je dr. Dijana Štrkić, šef službe socijalne medicine Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.