open-navfaktor-logo
search
Na poslu uz čašicu
U sarajevskom Vodovodu i kanalizaciji alkotestiranju podvrgnuta i hadžinica
U sarajevskom Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija još se prepričava uvođenje alkotestiranja svih zaposlenih jer su neki radnici pili alkohol na radnom mjestu, piše u pismu koje smo dobili od grupe radnika iz ovog preduzeća.
07.03.2023. u 18:40
get url
text

- U periodu dok je Azra Muzur bila direktorica Vodovoda i kanalizacije (ViK) imali smo nekoliko intervencija, gdje su radnici bili u vidno alkoholoziranom stanju. U našem preduzeću bila je i "kafana", prostorija gdje se konzumirao alkohol. Članovi Odjela za kontrolu i nadzor ViK-a u ormarima i na stolovima naših radnika često su pronalazili alkohol. Građani su nam dostavljali fotografije naših radnika kako piju alkohol dok rade. Od 2015. godine do danas imali smo sve više prijava, ali uvijek je bio problem dokazati da naši radnici piju za vrijeme obavljanja radova – navodi se u pismu.

Nakon sve više prijava da zaposleni piju alkohol na poslu 2020. godine Uprava preduzeća i Sindikat dogovorili su se da vrše alkotestiranje zaposlenih u ViK-u.

- Alkotestiranje vršilo se na početku radnog vremena. Nije se provodilo svaki dan, već periodično. Vanredno alkotestiranje provodili bi u slučaju ako se posumnja da je neko od radnika u alkoholiziranom stanju - ističe se u pismu.

Alkotestiranje radnika bilo je nezakonito, kaže za Faktor Azra Muzur, bivša direktorica ViK-a.

- Odmah sam se obratila pravnoj službi u preduzeću i oni su rekli da alkotestiranje nije u skladu sa zakonom jer ja tu proceduru nisam potpisala o alkotestiranju. Međutim, alkotestiranje se provodilo i bili su testirani svi zaposleni. Dobila sam mnogo poruka radnika koji su se žalili na ovaj postupak i regovala sam na to u mnogo slučajeva i bilo je problema - pojašnjava Muzur.

Alkotestiranje se nastavilo i kada je direktor ViK-a bio Enver Hadžiahmetović, sada aktuelni ministar u Vladi Kantona Sarajevo. Hadžiahmetović je, kako se navodi u pismu, dogovorio sa Sindikatom u ViK-u, da se alkotestiranjem "spriječi upotreba alkohola na radnom mjestu". Odluku je provela Komisija, koju je, kako piše u pismu, imenovao direktor Hadžiahmetović.

Međutim, Hadžiahmetović je ubrzo ukinuo alkotestiranje nakon ovog događaja, navodi se u pismu:

- Bili smo na radnom sastanku kod direktora Hadžiahmetovića. Iznenada je u kabinet direktora bukvalno uletjela jedna zaposlenica i pitala je: Kakav je ovo način, ja sam hadžinica, a ponižavate me alkotestiranjem. Hadžiahmetović je odmah naredio da se obustavi alkotestiranje radnika – navodi se u pismu.

Iz Vodovoda i kanalizacije još nam nisu odgovorili na naša pitanja o alkotestiranju zaposlenih u ovom javnom preduzeću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.