open-navfaktor-logo
search
Nagrađivani reditelj
U Sarajevskom ratnom teatru počeo rad na novoj predstavi u režiji Tomija Janežića
U Sarajevskom ratnom teatru SARTR počele su probe za novu predstavu radnog naziva "Faust – Studije" prema tekstu "To nije to" slovenske autorice Simone Semenič, u režiji Tomija Janežića.
07.02.2020. u 14:56
get url
text
Detalj s probe predstave

Ova predstava povezat će prvi put Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište i Internacionalni teatarski Festival MESS.

- Ovo je Janežiču prvi put da režira u BiH, nakon niza nagrađivanih predstava u regionu i Evropi. Bosanskohercegovačka publika je već upoznata sa njegovim prethodnim radom. Predstava "Galeb", u njegovoj režiji, izvedena je 2013. godine na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS gdje je osvojila Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini.

Janežiča ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu - istakli su iz SARTR-a.

Uloge u predstavi dobile su: iz BiH - Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić i Amila Terzimehić, te iz Crne Gore Jelena Laban i Karmen Bardak.

Ova koprodukcija ne samo da će donijeti međunarodnu promociju teatrima koji učestvuju u njoj, već će započeti novu vrstu partnerstva i poslužiti kao primjer drugima u regiji. Na ovaj način omogućena je razmjena kreativnih ideja kojima se jača regionalna povezanost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.