open-navfaktor-logo
search
Umjetnička instalacija
U sarajevskom naselju Ciglane postavljen "Čepoćilim"
"Čepoćilim", umjetnička instalacija s motivom bosanskog ćilima, napravljena je od 25.000 čepova staklenih boca
08.07.2019. u 15:22
get url
text

U sarajevskom naselju Ciglane danas je postavljen "Čepoćilim", umjetnička instalacija s motivom bosanskog ćilima, napravljena od 25.000 čepova staklenih boca, koja će obogatiti turističku i kulturnu ponudu Kantona Sarajevo s akcentom na ekologiju.

Projekt "Čepoćilim" je osmislilo udruženje "Green Art", a podršku su pružili Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Općina Centar, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Kako je kazala autorica "Čepoćilima" i predsjednica udruženja "Green Art" Alma Hrasnica Dervišević, "Čepoćilim" je kreiran tokom 30 art eko radionica koje su održane u protekle tri godine, a iskorišteno je 25.000 čepova. 

- "Čepoćilim" je savršen spoj umjetnosti i ekologije. Priču smo započeli 2013. godine kada smo došli na ideju skupljanja čepova i kreiranja ovog projekta u okviru evropske sedmice za redukciju otpada. Tada smo od čepova napravili prvi motiv bosanskog ćilima, a danas je veličine 3x10 metara. Poenta projekta je da skrenemo pažnju na gomilanje ambalažnog otpada. Mislim da smo pokazali da postoji način da tom otpadu damo novu reupotrebnu vrijednost - kazala je Hrasnica Dervišević.

Dodaje da "Green Art" posjeduje još oko 700 kilograma čepova koji će poslužiti za nove projekte, a moguće je da i novi "čepoćilimi" s različitim motivima osvanu u Sarajevu, ali i drugim bh. gradovima. 

{$galerijaFotografija}

U sarajevskom naselju Ciglane postavljen "Čepoćilim"
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.