Kako saznajemo, tim povodom je, na prijedlog Uprave Zavoda, Ministarstvo pravde Federacije BiH aktom od 15 . jula do daljnjeg obustavilo prijem osoba koje je pravomoćno osudio Općinski sud u Sarajevu, te sudovi u Visokom i Goraždu.

Odlučeno je to kako ne bi došlo do ugrožavanja sigurnosnog sistema zatvora, koji, kao što je poznato, obuhvata tri lokacije, Centralni zatvor, Odjeljenje Ustikolina, te objekat Igman, kao i zbog vrlo opsežnih mjera uvedenih u sklopu prevencije širenja koronavirusa u zatvoru.

Kontaktirali smo direktora KPZ-a sarajevo Faruka Zubčevića koji nam je potvrdio tačnost ovih informacija.

- Osuđene osobe će se upućivati u druge KPZ-ove na području Federacije BiH, u skladu sa prethodno procijenjenim slobodnim kapacitetima i zakonskoj regulativi koja reguliše ovu oblast - kazao je Zubčević.

Iz zatvora napominju da su među prvima bez odlaganja reagovali na akt Ministarstva pravde BiH od 2. juna, koji tretira problem COVID-19, a što je, kako navode, za rezultat pokazalo vrlo zadovoljavajuću trenutačnu epidemiološku sliku zavoda za izvršenje sankcija na teritoriji Federacije FBiH.