open-navfaktor-logo
search
27. noć ramazana
U sarajevskoj Istiklal džamiji vjernici obilježili Lejletul-Kadr: Ramazan je radost u bilo kakvim uvjetima
Centralna svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) povodom mubarek Lejletul-Kadr, 27. noći ramazana, koja je vrednija od hiljadu mjeseci, održana je u utorak u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.
19.05.2020. u 23:00
get url
text

Naravno, vjernici su se s radošću okupili i u drugim sarajevskim džamijama, pa tako i u Istiklal u naselju Otoka.

Jasmin Šehović kaže da je ovogodišnji ramazan, bez obzira na činjenicu da se u početku nije moglo prisustvovati namazima u džamijama, doživio kao i svaki dosad. U 27. noći kiša mu nije predstavljala nikakav problem da dođe u džamiju i obilježi je.

- Doživio sam ga, kao i svaki, samo što je ova korona sve nekako poremetila. Isti je ramazan, kao svaki ramazan. Hvala Allahu dragom. Meni je velika radost kada dođe ramazan. Bilo kakvi uslovi da su volim doći i u džamiju. Bilo je nezgodno. Svake godine, svaki ramazan je sa radošću dočekan, ali sada je baš bilo nezgodno, jer ovaj koronavirus je poremetio svakog vjernika koji je dolazio - rekao je Šehović.

{$galerijaFotografija}

Veli da se jako lijepo osjeća što je za Lejletul-Kadr mogao doći džamiju.

- Lijepo je, nema veze kiša je, ali ja sam opet došao da svoje dam, da bi odradio svoje što znam - istakao je Šehović.

I Ensad Šorlija naglašava da mu jako puno znači što 27. noć ramazana može obilježiti u džamiji.

- Znači puno svakom muslimanu, svakom vjerniku koji drži do svoje vjere, do svoje tradicije, do svega toga. Znači, naravno. Taj nas je koronavirus spriječio u svemu tome da obavljamo molitve, ali, eto, moglo se obaviti kući - kazao je Šorlija.

Dodaje da je u početku ramazana bilo pomalo neobično, jer se nije moglo ići u džamiju.

- Ima i taj kućni osjećaj, taj kućni ambijent. On se na neki način može dopuniti, na neki ne može. Neko ko je vezan za džamiju, za svakodnevne namaze, normalno malo je teško dopuniti, ali je tako. Izdržalo se, nadamo se boljem. Ramazan je ramazan. Što se ne može u džamiji, može se i u kući - smatra Šorlija.

S obzirom da spada u kritičnu kategoriju populacije kada je riječ o koronavirusu, Ismet Kos je vrijeme tokom epidemije provodio kući, pa tako i za ramazan, dok se situacija nije normalizovala.

- Mi koji smo u kritičnoj kategoriji, preko 65 godina bili smo u kući i čekali, molili Boga da bude bolje. Što se tiče ramazana, čini mi se da nikada nije bio lakši. Nikada ga sa apetitom nisam proveo kao ove godine. Bilo je baš fino, sve je dobro. Noćas je mubareć noć da nam Allah da još da u zdravlju, veselju, rahatluku i u miru provedemo još, ko zna koliko još? Neko će provesti, neko neće - rekao je Kos.  

U svečanom programu obilježavanja Lejletul-Kadr u Begovoj džamiji na Baščaršiji učestvovali su i učači Kur'ana i izvođači kasida. Nakon svečanog programa klanjana je jacija, teravih i vitr-namaz, s početkom u 22.07 sati.

Iako je došlo do ublažavanja određenih mjera, tokom dolaska vjernika i boravka u džamijskim prostorima bilo je obavezno nošenje maski, pridržavanje mjera fizičke distance, te dezinfekcije prilikom ulaska u džamiju.

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku. Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, s. a. w. s., koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Hadisi poslanika Muhammeda, s. a. w. s., jasno ukazuju na to da je Lejletul-Kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke. Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur'ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr:

Noć Kadr odnosno noć odredbe (arapski “kadr“) nazvana je jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu. Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur'ana te pokajanja i traženja oprosta.
 

Lejletul kadr, Istiklal džamija , 19.05.2020.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.