Pored brojnih ličnosti iz austrijskog javnog i političkog života, svečanosti su prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ambasador BiH u R Austriji Kemal Kozarić, te predsjednik Skupštine BiH iz perioda 1992. - 1995. - Miro Lazović.

Kroz program i obraćanje počasnih gostiju brojnim gostima u sali prezentirani su svi značajniji momenti kada je u pitanju sticanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U toku dana prisutnim građanima, u suradnji sa JU Muzej Alija Izetbegović u Sarajevu prezentirana je i izložba fotografija "1 mart - Dan nezavisnosti", a u okviru bogatog kulturno-umjetničkog programa gostima su se svojim nastupima predstavili i sedam udruženja organizatora.

Koordinatorica ovogodišnjeg projekta obilježavanja Dana nezavisnosti u Austriji, prof. Sedija Fetić izrazila je zahvalnost Ambasadi BiH te Savezu bh. udruženja Consilium Bosniacum na podršci u organizaciji, te posebno brojnim volonterima udruženja organizatora u Salzburgu, koji su kako kaže, nesebičnim zalaganjem, uz ogromnu volju, trud i ljubav prema domovini dali sve od sebe da se jedan od najznačajnijih datuma iz hiljadugodišnje historije BiH obilježi na jednom zaista visokom nivou, te da bosanska zajednica time oda poštovanje prema svojoj domovini i predstavi se austrijskoj javnosti na dostojanstven način.