Američke federalne vlasti zaplijenile su 16,5 tona kokaina vrijednog više od milijardu dolara na brodu u Philadelphiji, u jednoj od najvećih ovakvih akcija u historiji SAD-a, saopćeno je iz Ministarstva pravde. 

Savezne, državne i lokalne snage sigurnosti u ponedjeljak su ušle na teretni brod MSC Gayane i pronašle kokain u sedam kontejnera.

Uhapšena su dva člana posade, Ivan Durasevic i Fonofaavae Tiasaga, saopćile su vlasti. Obojica su rekli da su pomogli napuniti brod kokainom tokom putovanja.

- Ova količina kokaina mogla bi ubiti milione, milione ljudi - napisao je na Twitteru državni tužilac u Philadelphiji William McSwain.  

Njegov ured procjenjuje da je vrijednost kokaina više od milijardu dolara.

Brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami tokom prošlog mjeseca.

Kompanija Mediterranean Shipping, koja je vlasnik broda, saopćila je da je svjesna incidenta te da je već ranije radila s američkim agencijama za provedbu zakona na slučajevima trgovine drogom.

Zaplijena je jedna među najvećim u američkoj historiji, pored oduzimanja 21 tone kokaina u Kaliforniji 1989. godine i 14 tona u Teksasu iste godine. Kokain je jedna od droga koje se najviše koriste u SAD-u. Prema američkim zvaničnicima, u SAD-u se konzumira najviše kokaina na svijetu.