Nekadašnji načelnik Ljubuškog Barbarić rekao je kako '"tražimo povrat na izvorni Dejtonski mirovni sporazum i sve ono što smo tada imali'". '

- Nametnute izmjene situaciju su dovele do apsurda. Već je govoreno o tome, nije samo član Predsjedništva BiH nelegitimni predstavnik biran tri puta. Još je apsurdnija situacija izbor delegata u Dom naroda FBiH gdje Bošnjaci s onim silnim nametnutim izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije bez ikakvih problema - neovisno o izbornom rezultatu - kontroliraju i imaju 15 od 17 delegata u bošnjačkom klubu, 12 od 17 u srpskom klubu, pet od sedam u klubu ostalih i pet od 17 u hrvatskom klubu - rekao je Barbarić.

Raspudić mu je odgovorio kako je sve dobro rekao i da se slaže sa svime. No, prozvao ga je za šizofrenu politiku. '

- Zbunjuje me činjenica da održavate većinu Andreja Plenkovića koja je iznjedrila, lobirala, gurnula Mariju Pejčinović Burić na čelo Vijeća Europe, a koje eksplicitno sada radi na dokidanju konstitutivnosti naroda BiH. Jeste li uvjereni koliko je šizofrena vaša pozicija. Kojem Barbariću da vjerujem? Ovome koji kaže da Hrvatska čvrsto treba braniti konstitutivnost Hrvata u BiH ili ovome koji održava Plenkovićevu većinu čija nam "Marija Burić Perjanica" šalje sramotan odgovor u kojemu nam uopće nije odgovorila na naš upit... Izabrani ste iz 11. izborne jedinice, golemom većinom glasova Hrvata iz BiH. Imate li odgovornost prema tim ljudima? - upitao je Raspudić.

Poručio mu je da pređe na hrvatsku stranu te da ne bude dio mašine koja je defitnitivni grobar Hrvata u BiH. Barbarić mu je rekao kako nije '"ni približno korektan'" kada proziva mašinu iz 11. izborne jedinice. '

- Bili ste na Odboru i svjesno te zanemarili odgovor koji je upućen Ministarstvu vanjskih poslova... Lično bih volio da je odgovor spomenutog glavnog sekretara Vijeća Europe bio korektniji i sadržajniji, no nije. Ja sam izabran u 11. izbornoj jedinici na listi HDZ-a i ma koliko se trudili vi i dio medija da banalizira naš rad, sada može o tome ko je koliko doprinio opstanku Hrvata i ko je od nas zaslužan za položaj Hrvata u BiH - odgovorio je Barbarić Raspudiću.

Raspudić je potom tražio povredu Poslovnika.

- Povreda člana 238. - vrijeđanje i omalovažavanje zastupnika. Gospodine Barbarić, 15-20 godina na svoju štetu u hrvatskoj javnosti radim posao kojih je vas pet, a kasnije troje to trebalo raditi u Hrvatskom saboru. Šutili ste, sada šutite kada se direktno podriva konstitutivnost Hrvata u BiH. Dio ste mašine koja podržava Mariju Pejčinović Burić koja očito podržava ovakvu politiku Vijeća Europe - rekao je.

Barbarić je rekao kako Raspudić omalovažava njega kao zastupnika. '

- Cijelo vrijeme proveo sam u Bosni i Hercegovini, proveo u ratu na prvoj liniji. Dok ste vi montirali spomenike Bruce Leeja, ja sam radio spomenike poginulim i nestalim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane, dolazio u Hrvatsku, zalagao se za svaki projekat i realizirao milionske iznose projekata međugranične saradnje...- rekao je.

Raspudić je ponovno zatražio povredu Poslovnika.

- Bruce Leejev spomenik u Mostaru kojeg smo radili kao mladi ljudi, kao studenti, je svjetska pozitivna priča - i za Mostar i za Hercegovinu. To što vaša struktura nije bila u stanju 20 godina završiti spomenik hrvatskim braniteljima to je vaš problem. Danas, 2021. godine, držite štangu politici koja direktno dokida konstitutivnost Hrvata u BiH. Sramite se - poručio je Raspudić Barbariću.

Barbarić je potom rekao kako "Raspudić u nedostatku argumenata vrijeđa i koristi izraze koji nisu primjereni ovom visokom Domu'". '

- Samo ću ponoviti da sam neko ko je proveo cijeli svoj radni životni vijek u Ljubuškom, za razliku od nekih drugih koji popuju što bi i kako to trebalo. Treba živjeti i osjećati onaj narod i potrebe koje su "dole", a ne filozofirati - rekao je Barbarić.