open-navfaktor-logo
search
Mostar
U Sabornoj crkvi otvorene jubilarne 100. "Šantićeve večeri poezije"
Za Mostar kažu da je podijeljen grad, a meni se čini da upravo ta podijeljenost može i mora da bude prevaziđena, participacijom svih i da Srbi u tome imaju značaju ulogu, poručio je Dodik
06.10.2019. u 19:49
get url
text

U organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle" u Mostaru su otvorene 100. "Šantićeve večeri poezije".

Svečana akademija povodom velikog jubileja upriličena je u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru pred velikim broje zvanica iz svih sfera života. Generalni pokrovitelj manifestacije srpski člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik, manifestaciju je proglasio otvorenom.

- Šantića vole da osjećaju svojim svi, jer on zavrjeđuje da bude prisvojen, jer je čovjek svih. On je postao jedan jedini nadnacionalan, koji živi sve ovo vrijeme, kao međaš jednog vremena, koja pokazuju da mogućnosti zajedničkog života ovdje jesu, ali isto tako, u ovim vremenima nakon teških događaja među narodima na prostoru bivše Jugoslavije, može da bude sinonim tog života. On nije bio samo veliki pjesnik, već i vizionar, patriota, iskreni pravoslavac i Srbin, a onda Mostarac i Hercegovac. Bio je sve ono što se stavlja ispred nas danas, da budemo dobri ljudi, dobri susjedi, iskrene patriote - riječi su kojima se prisutnim obratio Dodik.

Dodao je i kako je Šantić volio toliko mnogo svoj Mostar da iz njega nije mogao da ode, no da je isuviše veliki pjesnik da bi mogao ostati samo mostarski.

- Za Mostar kažu da je podijeljen grad, a meni se čini da je upravo ta podijeljenost može i mora da bude prevaziđena, participacijom svih i da Srbi u tome imaju značaju ulogu - poručio je Dodik.

Naglasio je kako ne može biti zadovoljan za poziciju srpske zajednice u Mostaru, ali se zahvalio na početnim koracima približavanja naroda u ovom gradu. Kazao je i ova manifestacija dokazuju da Mostar može postati nešto što može okupiti sve ljude, a da je to i razlog zašto je baš ovdje Šantić napisao stihove poznate pjesme "Ostajte ovdje".

{$galerijaFotografija}

Viši savjetnik u Ministarstvu kulture i informiranja Republike Srbije Mladen Vesković istaknuo je kako je ova manifestacije veliki jubilej za srpsku zajednicu u Mostaru, ali i za čitav Mostar, Hercegovinu, BiH i šire.

- Ovo je lijepa prilika da se prisjetimo Alekse Šantića, ali da isto tako pokažemo kako zajedničkim trudom možemo postići mnogo. Između ostalog, rekonstruirana je i ova Saborna crkva koja će služiti ne samo pravoslavnim građanima Mostara, nego i svim ostalim sunarodnjacima i građanima ovog dijela Hercegovine - kazao je Vesković.

Predsjednica Organizacijskog odbora Sanja Bjelica Šagovnović ističe kako ovaj veliki jubilej pokazuju stogodišnji kontinuitet i to da su Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Atanasije Šola, Svetozar Ćorović udarili temelje savremene srpske kulture u gradu Mostaru.

Prisutnima se obratio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić te ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

- Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali ostajte ovdje. Od svoje majke ko će naći bolju, a majka vaša zemlja vam je ova. Da svi zajedno gradimo bolji Mostar i jedinu nam domovinu BiH - poručio je skupu Hadžović.

Prema programu manifestacije, u Šantićevom parku danas je položeno cvijeće na spomenik Aleksi Šantiću, a potom je služen pomen na groblju Bjelušine. Manifestacija koja slavi jednog od najvećih pjesnika Bosne i Hercegovine i regije nastavit će se i u narednim danima.

Posebna atrakcija ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije biće izvedba predstave "Što te nema", koju je, prema tekstu Marijane Aracki iz Beograda, režirao poznati beogradski glumac i režiser Erol Kadić, a urađena je zajedno s mostarskim teatarskim kućama Narodnim pozorištem i Hrvatskim narodnim kazalištem, te banjalučkim Narodnim pozorištem Republike Srpske.

20191006_180543.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.