open-navfaktor-logo
search
Sputnik V
U Rusiji danas počela masovna vakcinacija protiv koronavirusa
U Rusiji je danas počela masovna vakcinacija protiv koronavirusa, koja se sprovodi širom zemlje.
07.12.2020. u 14:50
get url
text

Imunizacija se sprovodi uz pomoć Sputnik V vakcine, koju je razvio Naučni institut epidemiologije i mikrobiologije Gamaleya.

Nastavnici, doktori, zaposleni u javnom prevozu i pripadnici vojske prvi dobijaju vakcinu.

Dostupnost vakcine je trenutno ograničena, jer se i dalje proizvodi. Međutim, kada ovaj proces započne punim kapacitetom, svi građani Rusije dobit će vakcinu besplatno, najavile su vlasti.

Moskva je prvi grad koji je u subotu otvorio punktove za vakcinisanje, ali je masovna vakcinacija u većini regija počela danas.

Komentarišući proces, gradonačelnik Moskve Sergey Sobyanin rekao je da postoje pojedine poteškoće, uglavnom u vezi sa logistikom i online registrovanjem za vakcinaciju.

- Moramo da pokrenemo cijeli ovaj proces razrađivanjem problema sa mrežnom registracijom i logistikom - rekao je.

Početkom jesenje, kao i zimske sezone, u Rusiji je zabilježena velika brzina širenja koronavirusa. Broj novozaraženih na dnevnom nivou je porastao za skoro šest puta, sa oko 5.000 u septembru na više od 28.000 u decembru, a u porastu je i broj preminulih.

Takav trend se nastavlja, jer je proteklog dana registrovano 28.142 nova slučaja, čime je broj aktivnih slučajeva porastao na 488.727, a ukupan broj registrovanih slučajeva zaraze na više od 2,48 miliona.

U istom periodu, broj oporavljenih pacijenata je porastao za 18.850 na 1,95 miliona, ali je porastao i broj preminulih za 456 do ukupnih 43.597.

Kako bi se usporilo širenje virusa, predsjednik Rusije Vladimir Putin je prošle sedmice odobrio masovnu vakcinaciju protiv virusa.

Prema riječima zdravstvenih eksperata, najmanje 40 miliona ljudi treba da bude vakcinisano širom zemlje kako bi se spriječilo dalje širenje virusa.

Rusija je prva zemlja u svijetu koja je registrovala vakcinu protiv koronavirusa za javnu upotrebu. Kasnije nazvana Sputnik V, vakcina se prvobitna zvala Gam-COVID-Vac (Gamaleya COVID Vaccine).

Nedugo nakon registracije ove vakcine, vlasti su odobrile masovnu upotrebu još jedne vakcine, koju je razvio Institut za virusologiju i biotehnolohiju Vector iz Novosibirska.

Obje vakcine se daju u dvije doze. Trenutno su odobrene za ljude od 18 do 60 godina i mogu se kombinovati sa ostalim antigenima, uključujući i one protiv prehlade.

Dvokomponentni komplet košta oko 26 dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.