open-navfaktor-logo
search
Novi Meksiko
U rudniku pronađene "leviske" iz 19. vijeka, mogu se i nositi
Par čuvenih "Levi's" farmerki iz 1880-ih pronađen je u napuštenom rudniku nakon čega je i prodat na aukciji u malom gradu u Novom Meksiku.
14.10.2022. u 09:41
get url
text
Pronađene leviske

Za farmerice, popularne "leviske", 23-godišnji Kyle Hautner i Zip Stevenson dali su 87.400 dolara, što je jedna od najviših cijena ikada plaćenih za traperice.

Stivenson je vodio radionicu za popravku teksasa u Los Anđelesu skoro tri decenije i kaže da nikada nije pronašao ovakav par.

- Ove farmerke su izuzetno rijetke, posebno u ovom fantastičnom stanju i veličini - rekao je za CNN.

Farmerice je prije otprilike pet godina na američkom zapadu prvi put otkrio Michael Harris, koji je pet godina pregledao najmanje 50 napuštenih rudnika.

Postoji samo nekoliko sličnih pari, ali se čuvaju u muzejima i previše su osjetljivi za nošenje.

Međutim, kako je kazao Stevenson za CNN, ovaj par je iznenađujuće izdržljiv, tako da se definitivno može nositi.

- Postoji nekoliko mekih tačaka na farmerkama koje bi mogle koristiti malo pojačanja, ali inače su super čvrste farmerke - dodao je.

Aukcija je održana u Durango Vintage Festivusu na periferiji malog gradića Asteka. Četverodnevni festival organizira stručnjak za vintage traper Brit Eaton, koji je pronalaženje ovakvih predmeta opisao kao "potpunu ovisnost".

- Ovim poslom se bavim četvrt vijeka i prosječne vintage farmerke vrijede oko 100 dolara. Dakle, pronaći par ovako vrijedan je jednom u životu - rekao je Eaton.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.