open-navfaktor-logo
search
Tragedija
U rudarskoj nesreći u Kini poginulo 14 osoba
Kineski rudnici spadaju među najopasnije za rad u svijetu. Do eksplozija u rudnicima obično dolazi zbog prisustva metana, poznatog i kao ugljenov gas, i nedostatka adekvatnog provjetravanja
17.12.2019. u 09:45
get url
text
Rudarska nesreća ilustracija

U rudarskoj nesreći na jugozapadu Kine poginulo je 14 osoba. Lokalni mediji navode da je došlo do eksplozije u kojoj ima smrtno stradalih ali i zarobljenih rudara. U rudniku u Guiyangu zarobljene su dvije osobe, dok su izvučena tijela 14.  U toku su akcije traženja i spašavanja. 

Do eksplozija u rudnicima obično dolazi zbog prisustva metana, poznatog i kao ugljenov gas, i nedostatka adekvatnog provjetravanja. U uslovima visoke koncentracije, dovoljna je iskra, otvoreni plamen ili prisustvo elektrilne opreme pa da dođe do eksplozije.

Ovakav scenario uzrokovao je najveću svjetsku nesreću u rudniku sa smrtonosnim ishodom u Benxihu na sjeveroistoku kineske provincije Liaoning 1942. godine, pod japanskom vojnom upravom. Vjeruje se da je u toj nesreći poginulo 1.549 rudara, većinom Kineza. Kineski rudnici spadaju među najopasnije za rad u svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.