open-navfaktor-logo
search
Problemi sa koronom
U RSBiH sa zebnjom čekaju rezultate PCR testova: Zmajevi koji budu pozitivni propuštaju EURO?
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo trebala igrati prijateljski meč protiv Hrvatske, ali je gostovanje u Oslijeku otkazano.
06.01.2022. u 13:50
get url
text

Nakon što su prije dva dana testovi naši reprezentativaca na COVID-19 bili negativni, jučer su otputovali u Hrvatsku, ali je po dolasku u Osijek, tokom antigenskog testiranja ustanovljeno da se u naš tim "uvukao" virus.

Iz RSBiH nisu objavili o kojim igračima je riječ, a jutros su naši reprezentatici podvrgnuti PCR testiranju. Potvrđeno je to za Faktor, a rezultati se čekaju s nestrpljenjem.

A šta će biti sa rukometašima za koje su ustanovi da su pozitivni na COVID-19? Pravila Evropske rukometne federacije (EHF) su za sada jasna i striktna.

VEZANI TEKST - U svlačionicu Zmajeva uvukao se koronavirus, otkazana utakmica protiv Hrvatske

Zmajevi koji bi danas dobili pozitivan test propustili bi prvu fazu takmičenja na EURO-u, a ukoliko nastup završimo u grupnoj fazi, to znači da neće ni nastupiti na EP-u.

EHF je danas još jednom za hrvatske medije potvrdio da će svaki igrač koji bude pozitivan morati pauzirati 14 dana, neovisno o varijanti virusa kojom je igrač zaražen. To znači da ne važi pravilo dva uzastopna negativna testa.  

- Svi savezi dobili su krajem novembra medicinski protokol. U aktualnoj situaciji, to je, naravno, "živ" dokument, ali još se ništa nije promijenilo od njegove objave - poručeno je iz EHF-a za Sportnet

No, nije isključeno da se u međuvremenu nešto promijeni. Navodno, EHF je spreman popustiti, odnosno da neće važiti pravilo dvosedmičnog karantina, nego će se igrač moći priključiti reprezentaciji nakon što mu dva uzastopna testa pokažu da je negativan.   

Zmajevi su u grupi E zajedno sa Španijom, Švedskom i Češkom, a sve mečeve igrat će u Bratislavi. Evropsko prvenstvo igrat će se u Mađarskoj i Slovačkoj od 13. do 30. januara. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.