open-navfaktor-logo
search
Život u doba korone
U RS zabranili maturske večeri, u Federaciji BiH još se premišljaju
Maturske zabave važan su događaj za svakog učenika završnih razreda osnovne i srednje škole. No ove, zbog pandemije izazvane koronavirusom, organiziranje proslava, koje se svake godine održavaju krajem maja i tokom juna, u manjem bh. entitetu već su zabranjene, dok u Federaciji BiH još nije donesena konačna odluka.
18.05.2020. u 22:02
get url
text

I pored toga, neki sarajevski frizeri, koje smo kontaktirali, kažu kako su im sve rezervacije koje su imali za maturske zabave, otkazane. 

Maturanti Gimnazije Meša Selimović u Tuzli prošle srijede završili su sa nastavom. Svjesni situacije u kojoj se nalaze, uprava Gimnazije, zajedno sa profesorima, svoje maturante ove godine ispratili su na drugačiji način. 

- Svake godine naši maturanti imaju čas odjeljenske zajednice, a potom zabavu ispred škole, prije prave maturske večeri. Ove godine, zbog trenutne situacije, dok ne dobijemo zvaničnu informaciju od nadležnih, odlučili smo im prirediti online ispraćaj na način tako što su se slikali, a potom je svaki od njih poslao svoju simboličnu poruku, od čega je potom napravljen film kojeg smo im pustili. To je ono što smo mi kao uprava škole i njihovi profesori mogli uraditi poštujući sve mjere - kaže Alma Šehanović, direktorica Gimnazije Meša Selimović u Tuzli, dodajući kako ove godine na području ovog kantona neće biti eksternih matura osim za učenike koji to budu željeli.       

Na sličan način svoje maturante ispratit će i sarajevska osnovna škola Čengić Vila I.

- Čekamo zvanične upute resornog ministarstva. U međuvremenu, mi smo naše učenike pitali - na koji način žele da im se organizira online ispraćaj, da oni sami osmisle program, da prikupimo njihove fotografije dok su bili manji, radove, detalje sa takmičenja i nastupa, koje ćemo montirati u film i pustiti im. Sve ostalo što podrazumijeva njihov fizički pristup u školi ili van nje, nije moguće sprovesti. Učenicima je dato da kreiraju program, oni će to poslati razrednicima, a razrednici će upravi škole - kazao je Asmir Čengić, direktor sarajevske osnovne škole Čengić Vila I. 

Pratimo situaciju, vidjet ćemo šta će donijeti naredni period

Maturanti srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo petog maja završili su sa realiziranjem online nastavnog procesa, a u narednom periodu, kako su kazali u ministarstvu za obrazovanje, naku i mlade Kantona Sarajevo, preostalo je polaganje mature/završnog ispita.

- Zbog situacije izazvane pojavom koronavirusa, zbog epidemiološko-zdravstvenih razloga nije organiziran defile maturanata kroz grad. Iz istog razloga ni učenici koji završavaju deveti razred osnovne škole neće organizirano defileom označiti završetak važnog razdoblja u svom životu. Ministarstvo nije razmatralo mogućnost eventualnog odgađanja proslave maturske večeri za period juli - august, jer smo na stanovištu da epidemiološko - zdravstvena situacija u ovom trenutku ne dozvoljava bezbjedno organiziranje maturske večeri – stoji u odgovoru kojeg je potpisao ministar Anis Krivić.

U Federalnom ministarstvu zdravstva smatraju da za sada nije vrijeme za događaje, poput maturskih zabava, pogotovo, kako kažu, u zatvorenom prostoru, uzimajući u obzir naredbe Federalno štaba civilne zaštite.

- Kada je riječ o skupljanju na otvorenom, propisano je da je potrebno držati distancu od dva metra i pridržavati se higijensko epidemioloških mjera. Znam da je ovaj događaj maturantima jako važan, jer je to nešto čega će se sjećati cijeli život, ali isto tako trebamo biti svjesni da živimo u posebnim uvjetima izazvanim pandemijom koronavirusa, i moramo se ponašatu u skladu sa tim. Pratimo situaciju i vidjet ćemo šta će donijeti naredni period, kakva će biti epidemiološka situacija i da li će se po tom pitanju moći nešto uraditi – kazao je Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

Prema riječima Mustafe Kadribegovića, pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite, koji je ovlašten da njom trenutno rukovodi, mogućnost za održavanje maturskih zabava postoji još od prošle sedmice, ali, kako kaže, samo teoretska.

- Na području Federacije BiH trenutno je na snazi mjera da je u zatvorenim objektima, koji imaju osigurano minimalno deset kvadratnih metara po osobi, dozvoljen neograničan boravak ljudi. To znači da je teoretski, moguće na nekim skupovima, pa čak i na maturskim zabavama, to ispoštovati, ali isto tako treba uzeti u obzir da takva distanca nije primjerena za ovakve događaje. Mislim da je bilo kome nemoguće zamisliti da 18-godišnjaci cijelu noć budu odvojeni dva metra jedan od drugoga. Mi smo, nakon zadnje prošlosedmične sjednice štaba uputili dopis Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva da nam daju analizu i procjenu epidemiološke slike u Federacije BiH, kako bismo mogli praviti procjene za okončanje ovog stanja prirodne nesreće. Odgovor još nismo dobili i nemoguće je da ga tako brzo dobijemo – naveo je Kadribegović.

Opasnost za zdravlje učenika i nastavnika

Iz ministarstva prosvjete i kulture RS navode kako je Republički štab za vanredne situacije prošlog četvrtka (14. maj) donio zaključak o zabrani organizovanja maturskih večeri u osnovnim i srednjim školama u RS, zbog opasnosti za zdravlje učenika i nastavnika.

- Za realizaciju ovog zaključka, koji je stupio na snagu danom donošenja, zadužene su osnovne i srednje škole u RS – stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz ovog ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.