open-navfaktor-logo
search
Raste broj zaraženih
U RS-u zabrinuti: Neće biti dovoljno ni deset kliničkih centara da zbrinemo sve oboljele
Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić istakao je danas da u bolnicama u ovom entitetu ubrzano raste broj osoba oboljelih od koronavirusa sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.
22.10.2020. u 14:14
get url
text

Oko 350 osoba je trenutno hospitalizovano u RS-u, a ako se nastavi ovim trendom, Šeranić je poručio da će biti "vrlo komplikovana situacija u bolnicama".

Najavio je i nove faze u zdravstvenom sektoru - iskorištavanje dodatnih kapaciteta, a kranja solucija je i preraspodjela u smislu da pola bolnice bude za zbrinjavanje redovnih bolesnika, a pola za Covid-pacijente, ili da se cijela bolnica proglasi Covid-bolnicom. Također, Šeranić nije isključio ni mogućnost da se ponovo krene samo sa zbrinjavanjem hitnih slučajeva jer će svi kapaciteti biti usmjereni na zbrinjavanje oboljelih od koronaviursa.

On je naveo i da Banja Luka prednjači po broju zaraženih, te je Dom zdravlja u Banjoj Luci pod velikim pritiskom, posebno u Covid-ambulantama.

- Ako se nastavi ovakav trend, sedam do osam u odnosu na ukupan broj zaraženih, to bi značilo da bismo iz te sedmice imali 130 do 150 novih osoba u bolnicama. Prema tim projekcijama, 12 ili 13 novih bi bilo na respiratoru, 32 do 40 novih sa teškom i 55 do 70 sa srednje teškom kliničkom slikom. Ako se takav trend nastavi iz sedmice u sedmice, morat ćemo aktivirati sve planove za RS - rekao je Šeranić.

On je istakao da je evidentno da se zaražavanja uglavnom dešavaju u slobodno vrijeme ili u okviru porodice.

- Nije se ukazivalo na striktan boravaka u nekom prostoru, kolektivu ili školi. Uglavnom se vezuje za slobodno vrijeme. Zato mjere i jesu bile usmjerene na naše slobodno vrijeme, koje koristimo na razne načine. Pred nama je izazovan period. Na jesen očekujemo rast broja zaražanih koronavirusom - rekao je Šeranić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a u Banjoj Luci Vlado Đajić je naveo da je u posljednja dva dana primljeno više od 50 pacijenata.

- Svi moramo preduzeti mjere. Ako se nastavi ovim trendom, neće biti dovoljno ni deset kliničkih centara da zbrinemo sve pacijente - kazao je Đajić i naveo da je više od 50 posto pacijenata u UKC-u RS-a sa teškom kliničkom slikom.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković je najavio mogućnost da ubuduće bude oko hiljadu testiranja dnevno u RS-u.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.