open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Šeranić
U RS-u ukinuta zabrana napuštanja mjesta prebivališta tokom vikenda
Ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS-u Alen Šeranić potvrdio je danas da je Štab za vanredne situacije u RS-u stavio van snage raniju mjeru zabrane kretanja građana izvan mjesta prebivališta u dane vikenda.
08.05.2020. u 16:19
get url
text

Pojasnio je da je nošenje zaštitne maske obavezno na javnoj površini, zbog sprečavanja širenja infekcije izazavne koronavirusom. Na sjednici Štaba usaglašena je i nabavka 50.000 brzih antigenskih testova, a za tu aktivnost zadužen je Institut za javno zdravstvo.

- Razgovarali smo i o obavljaju dezinfekcije u poslovnim subjektima i kod preduzetnika i oni treba da se vode uputstvom Instituta za javno zdravstvo - naglasio je Šeranić na konferenciji za novinare.

On je potvrdio i da je definisana jasna procedura u vezi sa ulaskom stranih državljana u RS, zbog poslovnih obaveza, a kojom je predviđeno izdavanje rješenja od nadležne inspekcije. Taj zaključak je, kaže, usaglašen sa Federacijom BiH, a odnosi se na buduću odluku Vijeća ministara u vezi sa dolaskom stranaca koji imaju obaveze prema svojim kompanijama u BiH.

- Da bi strani državljanin dobio rješenje potrebno je da ima potvrdu o negativnosti testa na virus koronu, koja ne smije biti starija od 48 sati, kao i pozivno pismo kompanije koju dolazi da posjeti – pojasnio je on i dodao da bi se na taj način omogućila poslovna djelatnost stranih državljana, koji imaju kompanije u RS-u, odnosno BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.