open-navfaktor-logo
search
Zaštita stanovništva
U RS-u u prioritetnoj grupi za vakcinaciju između 150.000 i 200.000 osoba
Institut za javno zdravstvo RS-a priprema javnu nabavku koja bi trebalo da bude završena sljedeće sedmice za rusku vakcinu Sputnjik V u količini od 400.000 doza za 200.000 osoba.
22.01.2021. u 12:08
get url
text

Branislav Zeljković, direktor Instituta, nije mogao precizirati kada će u ovaj bh. entitet stići vakcine navodeći da to zavisi od dobavljača. Vakcinacija će početi čim stignu prve doze.

- Očekujemo u toku sljedeće sedmice vakcinu Pfizer preko COVAX mehanizma i donacijom kroz Evropsku uniju. Svi ostali dobavljači kako budu sukcesivno dobijali odobrenje Evropske agencije, bit će dostupni preko COVAX-a - rekao je Zeljković i dodao da RS pregovara s drugim dobavljačima na koji način bi se mogle obezbijediti dodatne količine.

Krajem januara i početkom početkom februara počet će edukacija zdravstvenih radnika. Zeljković je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je Institut danas iskazao dodatne potrebe za 50.000 ruske i 80.000 doza kineske vakcine.

Rekao je da je u prioritetnoj grupi za vakcinaciju oko 14.000 zdravstvenih radnika, među kojima su prioritet zaposleni na infektivnim odjeljenjima, COVID i ARI ambulantama. U prioritetnoj grupi je i populacija s hroničnim oboljenjima i starija populacija.

- To je otprilike u startu između 150.000 i 200.000 osoba - kazao je Zeljković.

Govoreći o procentu stanovništva koji bi trebalo da bude siguran Zeljković je rekao da to nije poznato, jer nije moguće procijeniti koji procenat je potreban da bi populacija bila zaštićena, ali da im je cilj da vakcinišu što više stanovništva. Dodao je da kada budu moguće prijave za vakcinisanje u RS-u, to će funkcionisati preko call centara i web-stranice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.