open-navfaktor-logo
search
Zasjedao Štab
U RS-u se zatvaraju kafići, tržni centri, frizerski saloni...
Rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, frizerskim salonima, bazenima, wellness centrima, skijalištima i tržnim centrima u RS-u bit će zabranjen na sedam dana, rekla je Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS-a nakon sjednice križnog štaba u tom entitetu.
21.03.2021. u 14:13
get url
text

Također, od sutra, zatvaraju se i ustanove kulture - pozorišta, kina, muzeji, galerije i slično. Zabranjen je i rad priređivačima igara na sreću, osim internet igara. Gašić je apelovala na građane da se svi pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera, navodeći da je novi set mjera donesen s ciljem sprečavanja širenja virusa korona zbog izuzetno pogoršane situacije.

Odlučeno je i da se obustavi nastava u svim osnovinim i srednjim školama, rekla je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS-a nakon sjednice štaba. Ona je pojasnila da će u ovom periodu, narednih sedam dana, škole i fakulteti preći na onine nastavu.

Gašić je dodala da ukoliko bude bolja situacija mjere mogu trajati i kraće, ali može doći i do produženja.

- Štab je u stalnom zasjedanju. Pozivamo građane da doprinesu suzbijanju širenja virusa. Nadam se da nećemo morati ići u restriktivnije mjere. Pratit ćemo situaciju svaki dan. Neophodno je bilo preduzeti ovakve vrste mjera, jer smo vođeni s nekoliko primjera neodgovornog ponašanja - kazala je pojašnjavajući da ugostiteljski objekti za smještaj mogu nastaviti pružati usluge smještaja.

- Ugostiteljski objekti za smještaj mogu pružati smještaj svojim gostima. Radi se o hotelima i oni mogu pružati usluge ishrane i pića do 22 sata. Dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića do 21 sat - navela je Gašić.

Branislav Zeljković, direktor u Institutu za javno zdravstvo RS-a, je rekao da je jedini način za suzbijanje virusa smanjenje kontakta između osoba.

- U ovom trenutku ne postoji efikasniji način od epidemioloških mjera i procesa vakcinacije - kazao je Zeljković i dodao da je cilj što prije vakcinisati rizične grupe stanovništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.