VEZANI TEKST - Klinički centar u Banjoj Luci: Na respiratorima 80 pacijenata, trošimo ogromne količine kisika

U ovom entitetu od ove sedmice su relaksirane mjere, počeli su sa radom ugositlejskih objekti, tržni centri, teretane i fitnes klubovi, a zabrana obavljanja djelatnosti važi još samo za ustanove kulture, škole sporta i skijališta.

Šeranić je danas izjavio da su 15-dnevne mjere koje je donio Štab za vanredne situacije RS "dale rezultate". 

 -U protekle dvije sedmice imali smo preko 3.000 slučajeva. Međutim, ako se uporede zadnja dva dana, sa prethodnom sedmicom, u prošli ponedjeljak i utorak imali smo 500 do 600 pozitivnih slučajeva. Petnaestodnevne mjere koje koje smo imali, dale su svoje rezultate, a današnji najveći broj je rezultat prethodne dvije sedmice - rekao je Šeranić.

On je ocijenio da o mjerama ne treba puno polemisati, te da ih ne treba koristiti za "politička prepucavanja".

- Molim sve da se izdignu iznad političkih prepucavanja jer ljudi nam umiru - dodao je Šeranić.

On je rekao da je urađena i treća reorganizacija UKC RS-a, da je ubačeno 100 do 150 novih kreveta, i napravljena nova tri sistema za trijažu po spratovima.

- Nažalost, pacijenata je više nego u drugom valu i duže se liječe. Temperature traju 13 do 14 dana -kazao je.

On je najavio i da će ove sedmice u RS stići manji kontigent ruske vakcine Sputnik V, a očekuje da će doći preko 30.00 doza ove vakcine.

- Kako se koji proizvođači javljaju, tako i prenosimo informacije. Da li sam zadovoljan - nisam, da li su građani zadovoljni - nisu. Svaki dan kontaktiramo, zovemo i proizvođače i dobavljače, kao bismo što prije obezbijedili vakcine - rekao je Šeranić.