open-navfaktor-logo
search
Kao gljive poslije kiše
U RS-u osnovana još jedna stranka POKS, okupljeni "oko kneza iz dinastije Karađorđević"
Pokret osnivanja Kneževine Srpske (POKS) je nova registrovana stranka u Republici Srpskoj čiji se program zasniva na promociji "ideje ustavne, parlamentarne monarhije po uzoru na razvijene demokratske zemlje".
22.12.2021. u 10:11
get url
text

- Ovakav oblik uređenja predstavlja poveznicu sa našom historijom i monarhističkom tradicijom naroda u Republici Srpskoj. Republika Srpska treba profilisane političke subjekte sa razvijenom nacionalnom sviješću i realnim političkim programom, a mi ćemo upravo takav program predstaviti i baštiniti u svom djelovanju - rekao je predsjednik Inicijativnog odbora POKS-a Milenko Dačević.

POKS će učestvovati na izborima iduće godine samostalno, sa svojom listom kandidata za zastupnike, kandidatom za predsjednika Republike Srpske i kandidatom za člana Predsjedništva Bosne i Heregovine, saopćeno je iz ove stranke, objavila je Srna. 

POKS je registrovan rješenjem Osnovnog suda u Banjoj Luci od 8. novembra ove godine, a do sada se učlanilo više od 1.000 članova iz 25 gradova i općina. 

Web stranica je još uvijek u izradi, ali je napravljen uvodnik i pristupnica za sve koji žele postati članovi. Cilj POKS-a je kako su naveli "uspostavljanje ustavne parlamentarne monarhije – Kneževine Srpske.

- Promjenom oblika vladavine, osigurat ćemo nacionalno pomirenje, slogu i jedinstvo, okupljeni oko kneza iz dinastije Karađorđević. Izdigli bi se iznad stranačkih sukoba, svađa, neslaganja i različitih vizija brojnih sujetnih partijskih lidera - poručuju. 

Zalagat će se i za decentralizaciju Republike Srpske, te stvoriti ambijent za socijalnu i ekonomsku ravnotežu kroz ravnomjeran razvoj svih regiona.

- Želimo bolju i napredniju Hercegovinu, Romaniju, Podrinje, Semberiju, Posavinu, Krajinu...- navodi se u uvodniku. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.