open-navfaktor-logo
search
Dizel 2,42 KM
U RS-u gorivo poskupjelo drugi put u 2022. godini
Na pumpama u bh. entitetu Republika Srpska gorivo je poskupjelo drugi put ove godine, dok su ove sedmice cijene skočile za šest do osam feninga.
26.01.2022. u 11:53
get url
text

Kada se uzme u obzir veliki broj vozača, svaki fening je značajan za građane jer se već uveliko bore sa poskupljenjima.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS-a, za Nezavisne novine ističe da je poskupljenje na svim benzinskim pumpama u ovoj sedmici u prosjeku za pet do osam feninga na benzinu i dizelu.

- Ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini. Povećanje nabavnih cijena prema distributerima rafinerija i dobavljača razlog su skoka maloprodajnih cijena. U ponedjeljak je cijena nafte brent na berzi bila 87 dolara po barelu, odnosno 760 dolara po toni, što je konstantan rast od početka godine, kada je barel bio 79 dolara - rekao je Trišić.

Dakle, kako ističe, ponovo nas očekuje nestabilan period, što se može primijetiti i u zemljama okruženja, gdje su cijene na benzinskim pumpama još prije 10 dana značajno porasle.

Milovan Bajić, direktor Krajina petrola, za Nezavisne kaže da su ulazne cijene razlog poskupljenja.

- U ponedjeljak je gorivo poskupjelo za oko pet-šest feninga, a ovo je već drugo poskupljenje ove godine - rekao je Bajić.

Da su cijene benzina i dizela porasle potvrdili su i sa dvije banjalučke pumpe.

- Cijene su se promijenile u ponedjeljak uvečer te je sada benzin 2,43 KM, dok je dizel 2,42 KM. Plin košta 1,49 KM - naveli su s ove banjalučke pumpe.

Ista cijena benzina i dizela je i na drugoj pumpi, sa koje kažu da su poskupljenja u visini od skoro deset feninga.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kaže da će ovaj porast negativno utjecati na potrošače.

- Mislim da se tu ne vidi kraj poskupljenjima i svemu što se dešava zbog silnih poremećaja. Mi smo veliki uvoznici naftnih derivata i to uzima svoj danak, koji, nažalost, plaćaju potrošači - naglasila je Marić.

Kako kaže, osam feninga je već velika cifra kada se uzme u obzir broj vozača i koliko je nafta danas neophodna.

- Gorivo je i pokretač proizvodnje tako da će ovo opet izazvati lančanu reakciju poskupljenja osnovnih životnih namirnica, što je poražavajuće - zaključila je Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.