Umrle su još četiri osobe, od kojih jedna osoba koja je 1985. godište i koji nije imao hronična oboljenja. Najviše novih slučajeva je sa Pala 16, te iz Banje Luke 15. 

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a su poručili da je 257 osoba trenutno hospitalizovano u RS-u. Ukupno 18 osoba je u kritičnom stanju i na respiratoru su.

- I mladi mogu da obole, razviju tešku kliničku sliku, a svjedoci smo da mogu i da umru od koronavirusa. Zdravstveni sistem je pod ogromnim pritiskom - kazao je v.d. direktor Instituta Branislav Zeljković. 

Oko 55 posto pacijenata se do sada u RS-u oporavilo od virusa korona. Trenutno je aktivno 2.420 slučajeva.

- Upozoravali smo da u zadnje vrijeme imamo povećan broj hopitalizovanih i onih sa težim kliničkim slikama. Trenutno oko 10 procenata od ukupnog broja aktivnih slučajeva je hospitalizovan. Nažalost, imamo i povećan broj umrlih. Bez saradnje stanovništva ne možemo zaustaviti epidemiju, pa apelujemo još jednom da se poštuju sve mjere. Dolazi i povećan broj ljudi sa simptomima koji su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom, a da ih niko nije prijavio. Apelujemo da se prijavljuju osobe sa kojima ste bili u kontaktu - rekla je danas epidemiologinja Jela Aćimović.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković je podvukao da je ogroman je pritisak na zdravstveni sistem u RS-u. 

- Da bismo što spremnije dočekali jesen, moramo biti svjesni odgovornosti prema sebi i zdravstvenom sistemu - rekao je Zeljković.

On je istakao da je evidentno da se povećava broj mlađih osoba koji imaju veće društvene kontakte.

- Ovo nije borba koja će trajati sedam dana, nego sigurno narednih mjeseci - dodao je Zeljković.