Na području grada Banja Luka sa radom će početi devet stacionarnih radara, navodi se u saopćenju.

Stacionarni radarski sistem ima mogućnosti automatske detekcije brzine, za sva vozila u vidnom polju, do 320 km/h u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku; detekcije nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulisane uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova; prepoznavanje registarskih oznaka za sva vozila u dolasku i odlasku; nadzor i snimanje; automatski prenos podataka i slično.

Iz MUP-a RS-a podsjećaju da su u okviru projekta nabavili 100 stacionarnih radara i 10 presretača.

Stacionarni radari su u postupku postavljanja i instaliranja na području cijelog entiteta, a u skladu sa analizom stanja sigurnosti saobraćaja i izvršenim procjenama definisana je raspodjela i dinamika instaliranja.

Tako će na području banje Luke biti instalirano 25 stacionarnih radara, u Bijeljini i Doboju po 12, u Prijedoru 10, u Istočnom Sarajevu devet, u Zvorniku osam, Trebinju sedam, u Foči i Bosanskoj Gradišci šest, te u Mrkonjić Gradu pet stacionarnih radara.

- Napominjemo da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih nezgoda, a naročito kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa poginulim licima, a da jedan od ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jeste manje poginulih lica u saobraćajnim nezgodama smanjivanjem procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja - navode iz MUP-a RS-a.

Dodaju da sve prekršaje koji budu snimljeni stacionarnim radarskim sistemom od 1. septembra MUP RS-a će obrađivati centralizovano u Policijskoj stanici za obradu prekršaja koja će obavještenja o počinjenom prekršaju uz prekršajni nalog dostavljati na kućnu adresu vlasnika vozila.

Također, apekuju na građane da poštuju postojeće saobraćajne propise i da vožnju svog motornog vozila prilagode propisanim ograničenjima brzine kretanja i uvjetima na putu.