open-navfaktor-logo
search
Testirana 572 uzorka
U RS-u 19 novozaraženih koronavirusom, među njima doktorica i medicinska sestra
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u entitetu RS, u posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo RS-a izvršeno je testiranje 572 laboratorijska uzorka, a koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 19 osoba u tom bh. entitetu.
10.05.2020. u 09:54
get url
text

Riječ je o 11 osoba muškog i osam ženskog spola. Četiri osobe muškog spola su mlađe životne dobi, četiri srednje i tri starije životne dobi. Dvije osobe ženskog spola su mlađe životne dobi, pet srednje i jedna starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta pet osoba je iz Gacka, po tri osobe su iz Doboja, Gradiške i Laktaša, dvije osobe su iz Banje Luke, i po jedna iz Prijedora, Teslića i Dervente.

Ukupno 15 osoba je navelo kontakt sa pozitivnim licima, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirano je još 58 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Kneževa, Prijedora, Bijeljine, Gradiške, Teslića, Doboja, Bosanskog Broda, Višegrada, Foče, Pala, Bratunca, Čelinca, Nevesinja, Gacka, Trebinja i Zvornika a koronavirus potvrđen je kod jedne doktorice iz Bolnice u Gradišci i jedne medicinske sestre iz Prijedora.

U posljednja 24 časa testirano je i još 11 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, 14 republičkih inspektora i 145 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni na koronavirus (SARS-CoV-2).

Do sada je u entitetu RS potvrđeno 1.105 slučajeva koronavirusa, a oporavilo se 455 osoba. Od posljedica COVID 19 preminulo je 69 osoba (u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a preminuo je i jedan pacijent iz Brčko distrikta).

U entitetu RS do sada je na koronavirus (SARS-CoV-2) testirano ukupno 17.720 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS-a ukupno se liječi 136 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizirana su 42 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri pacijenata.

Kod četiri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) su 24 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 62 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je 57 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru sedam pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči šest pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na koronavirus, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci nalaze se 201 osoba, i po dvije osobe u Studentskom domu u Trebinju i Domu učenika u Bijeljini. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U entitetu RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.030 osoba, a nadzor je završen kod 25.342 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.