open-navfaktor-logo
search
Imunizacija
U RS stiglo 25.000 doza ruskih vakcina Sputnik V
U Banju Luku je danas stiglo 25.000 doza prve komponente ruskih vakcina Sputnik V, namjenjenih za vakcinaciju stanovništva protiv koronavirusa na području RS-a.
26.04.2021. u 15:06
get url
text

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, koji je u preduzeću "Krajinagroup" dočekao kontigent vakcina, rekao je da se do kraja sedmice očekuje i oko 1.300 drugih doza ruskih vakcina kako bi se nadoknadio gubitak iz Prijedora, gdje su vakcine propale zbog prekida hladnog lanca u Domu zdravlja.

Govoreći o sljedećim količinama vakcina koje bi trebalo da stignu, Šeranić je rekao će od 50.000 doza kineskih vakcina kompanije Sinopharm koje stižu u Bosnu i Hercegovinu, oko 18.000 doza pripasti RS-u.

- U maju se očekuju i vakcine preko projekta 'EU4Helth' Evropske komisije, a u pitanju je donacija kroz trilateralni ugovor BiH s Republikom Austrijom, odnosno oko 16.000 doza vakcina Pfizer za RS - rekao je i dodao da se iz COVAX mehanizma za RS očekuje oko 32.000 doza vakcina.

Sve te vakcine bit će stavljene na raspolaganje nakon što Agencija za lijekove izvrši kontrolu kvaliteta.

Odgovarajući na pitanja novinara, Šeranić je rekao da je više od 30.000 ljudi vakcinisano prvom dozom vakcina protiv koronavirusa u RS-u, kao i da se podaci svakodnevno ažuriraju.

Prethodno je kroz direktnu nabavku u RS stiglo ukupno 48.000 doza ruskih vakcina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.