open-navfaktor-logo
search
O ekonomiji i koronavirusu
U Rimu počeo samit lidera zemalja G20
U Rimu, glavnom gradu Italije, počeo je samit lidera zemalja grupe G20, koja okuplja lidere 20 najvećih ekonomija svijeta i predstavnike nevladinih organizacija.
30.10.2021. u 11:48
get url
text

Otvorenje samita organiziranog u Kongresnom centru "Nuvola" počelo je dočekom gostiju, koji je u svojstvu domaćina organizirao premijer Italije Mario Draghi. Draghi je svakog od gostiju, među kojima je i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, dočekao na ulazu u Kongresni centar.

Italijanski premijer i gosti kasnije su napravili zajedničku fotografiju. Lideri će se prvog dana samita okupiti na sesiji "Globalna ekonomija i globalno zdravlje". Planirano je da na samitu bude razgovarano o ekonomskom oporavku u vrijeme pandemije, procesu vakcinacije i zdravstvenih tema u vezi s pandemijom.

Zbog sastanka, u Rimu su poduzete jake mjere sigurnosti, a značajan dio naselja u kojem se održava samit zatvoren je za civilni saobraćaj. Za bezbjednost na samitu brine se oko 5.300 pripadnika snaga sigurnosti.

S druge strane, grupa aktivista za zaštitu okoliša u jutarnjim satima održala je protest i blokirala saobraćaj. Pripadnici snaga sigurnosti su intervenirali i saobraćaj je ponovo uspostavljen.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.