open-navfaktor-logo
search
Vrijedan 7,3 miliona eura
U Ravnom potpisan ugovor o izgradnji regionalne ceste do granice sa Hrvatskom
Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović i ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi Hrvatske Oleg Butković potpisali su u petak u Ravnom Ugovor o izgradnji regionalne ceste R428, dionica Zavala-Orahov Do-Granica RH (Slano), vrijedan oko 7,3 miliona eura.
03.03.2023. u 15:31
get url
text

Rok za izgradnju ceste je dvije godine.

Ministar Butković stigao je u Ravno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem nakon što su u Mostaru održali koordinacijski sastanak. Prema riječima ministra Butkovića, prije godinu dana razgovarali su u obnovi ove ceste, vrlo važne za razvoj ovog kraja općine Ravno.

- Radi se o dionici Zavala-Orahov Do- Granica s RH, ukupne dužine od 10 kilometara, čija je vrijednost negdje oko 7,3 miliona eura. Vlada RH je na svojoj sjednici prije otprilike mjesec donijela odluku da će finansijski pomoći u realizaciji i ovog vrlo važnog projekta – istaknuo je Butković.

Ministar je zahvalio načelniku općine Ravno kao i Čoviću koji je koordinirao, kako kaže, sve vrijeme.

- Svečano smo potpisali sporazum i nakon njegovog potpisivanja Općina Ravno će krenuti u konkurs oko izbora izvođača, a nakon toga će se kroz dvije godine finansijski i operativno realizirati taj projekt koji definitivno otvara nove mogućnosti za ovu općinu i za ljude koji ovdje žive i u turističkom, i u ekonomskom i demografskom smislu. Naravno, da će se neke stvari odvijati na pozitivniji način nego što je to bilo do sada - istaknuo je hrvatski ministar.

Najvredniji projekat u zadnjih 30 godina

Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović kazao je kako je riječ o najvrednijem projektu koji će se realizirati na prostoru općine Ravno u zadnjih 30 godina.

- Projektom će se osigurati najkraća i najkvalitetnija prometna povezanost Ravnog, ovog dijela općine Popova polja s Jadranskom magistralom, a odmah sutra i sa svim cestovnim pravcima koji budu povezivali jug RH, ali isto tako i prema općini Neum i susjednim općinama prema Republici Srpskoj - kazao je Šimunović, izrazivši uvjerenje "da ćemo se 2025. godine voziti budućom cestom".

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra kako će se zbog ovog infrastrukturnog projekta ljudi početi vraćati u općinu Ravno.  Naglasio je kako žele imati mrežu prihvatljivih saobraćajnica i kad je u pitanju i veza s Ljubinjem, odnosno Trebinjem.

Također, kada je u pitanju i ova saobraćajnica koja će u potpunosti otvoriti jednu novu dimenziju prema RH i Jadranskom moru, koja je, smatra, prevažna zbog lokaliteta, turističkih i poljoprivrednih ambicija.

-  Time bi općina Ravno dobila jednu potpuno novu dimenziju i postala idealno mjesto za život – poručio je Čović.

Referirajući se na jutrošnji sastanak u Mostaru, Butković je kazao kako su s Čovićem razgovarali o čitavom nizu velikih infrastrukturnih projekata koji su realizirani u posljednjih nekoliko godina u vrijeme Vlade Andreja Plenkovića.

Riječ je, kako kaže, o velikim projektima koji su realizirani između dviju susjednih i prijateljskih država, a to je most Svilaj, most Gradiška, i čitav niz drugih infrastrukturnih projekata.

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Dalje je naveo kako su razgovarali i o koridoru Vc kroz BiH, gdje Hrvatska snažno podržava realizaciju i završetak tog najvažnijeg cestovnog infrastrukturnog projekta, jer je i Hrvatska pri završetku tih, ističe, 88 kilometara, a ostalo joj je još nekoliko kilometara, do mađarske granice. 

Pored toga, razgovarali su i drugim budućim velikim infrastrukturnim projektima, kao što je most kod Orašja, avioliniji Zagreb - Mostar u smislu iznalaženja povoljnijih termina koji bi bili prihvatljiviji stanovništvu koje putuje prema Zagrebu, ali i prema drugim svjetskim destinacijama.

Čović kaže kako će najavljena zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH obuhvatati i projekte koji su već pokrenuti.

Zahvalio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću što pomaže projekte važne za Hrvate u BiH, ali i za cijelu BiH.

Upitan o Trgovskoj gori, tj. informaciji da BiH da od hrvatskog Ministarstva privrede nije dobila obavijest o pokrenutom postupku izrade studije utjecaja na okoliš, ministar Butković naglasio je kako Hrvatska, kada se gleda unatrag nekoliko godina i više, nije bila ta koja je opstruirala bilo kakav projekt.

-  Mi smo uvijek zagovarali da se projekti realiziraju, ali vidjet ćemo konkretno oko ovoga, pa ćemo se očitovati – poručio je hrvatski ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.