open-navfaktor-logo
search
Odbrana BiH - Igman 2022.
U Ratnoj džamiji na Igmanu proučena hatma šehidima Bosne i Hercegovine
U okviru vjerskog dijela programa manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine  - Igman 2022." večeras je u Ratnoj džamiji na Igmanu proučena hatma šehidima Bosne i Hercegovine, te tevhid, mevlud i zikr.  
04.08.2022. u 22:08
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović o odbrani BiH i Igmana: Na Kovačima su sloboda, čast, ponos i domovina najvažnije riječi

U okviru vjerskog dijela programa manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine  - Igman 2022." večeras je u Ratnoj džamiji na Igmanu proučena hatma šehidima Bosne i Hercegovine, te tevhid, mevlud i zikr.

Program su izveli imami Vojnog muftijstva i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, a zikr je predvodio šejh i brigadni imam Haris-ef. Hadžić.

Prigodno predavanje ovom prilikom je održao Esad Bajić, borac Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i branilac domovine na igmanskim ratištima.

Obraćajući se prisutnim, Bajić je naglasio da je manifestacija "Dani odbrane Igmana" - manifestacija kulture sjećanja i pamćenja.

- Ako imamo oslabljen osjećaj važnosti sjećanja zbog nemara i neosviještenosti, mi ćemo to trudom i ovakvim programima popraviti i nadoknaditi, no, ako pri tom ne pazimo na interpretaciju, time nećemo mnogo dobiti. Šta podrazumijevam pod interpretacijom? Da o ovim događajima govore oni čija djela prate njihove riječi - kazao je Bajić.

Prema njegovim riječima, na časti, ponosu i odabranosti da budemo potomci šehida, trebamo biti zahvalni.

- Pitali su me da li bih branio zemlju ako dođe do novog sukoba? Rekao sam da, uz Božiju, pomoć bih. Pitali su me kako bih se ponio prema svojim sinovima? Rekao sam, uz Božiju pomoć, isto kao i moj otac prema meni. Očekujem od njih da, bez obzira na godine, budu branioci ove zemlje. Nit je mom ocu srce bilo kameno kad me vodio sa sobom u borbu, nit je meni srce kameno što bih poveo svoje sinove u borbu. Ali, ja vjerujem u Božije riječi i Poslanikove hadise. Vjerujem da su istina, vjerujem da je obećana nagrada istina, i želim da, ako sudbina takvu ponudu na dunjalučku sofru stavi pred nas, i ja i moja porodica jedemo s nje - kazao je Bajić.

Uputio je i poziv na zajedničku borbu protiv zaborava.

VEZANI TEKST - Širom BiH postavljeni bilbordi s portretima boraca uz poruku "I ja sam branio BiH"

- To je propisana dužnost i obaveza - poručio je on.

Manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine  - Igman 2022.", kao i prethodnih godina, ima za cilj evocirati uspomene na teške godine borbe protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe od 1992. do 1995. godine.

Igman, kao nikada zauzeta teritorija pod kontrolom ARBiH, odigrao je ključnu ulogu u odbrani Sarajeva, a time i odbrani Bosne i Hercegovine u cijelosti.  

Na platou Ratne džamije na Igmanu, sutra, 5. augusta, bit će klanjan džuma-namaz, a hutbu će kazivati dr. Ahmed Adilović, muftija travnički. Također, bit će proučena Dova za domovinu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.