open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
U Puli otkrili prvi antički olovni sarkofag: Više puta pljačkan, analiza kostiju i detaljnija obrada građe tek slijedi
U Puli kraj Arene u Hrvatskoj otkrili su prvi antički olovni sarkofag ikad na tom području s ostacima kostura mlađeg čovjeka adolescentske dobi.
04.10.2020. u 22:43
get url
text

U olovne sarkofage uglavnom se sahranjivala antička elita. Od početka augusta do sredine septembra u ulici Ozad Arene proveli su probno arheološko iskopavanje i otkrili 10 grobova. A jedinstven je upravo prvi olovni sarkofag na području Pule.

Teodora Šalov, voditeljica istraživanja, rekla je kako su probna istraživanja pokazala i da su svi grobovi ranije opljačkani, čini se, čak više puta. Iako zakovan, opljačkali su i olovni sarkofag. U njemu su pronašli samo novac za Harona, koji su stavljali pokojniku u usta za vozarinu veslaču u carstvo mrtvih. Pronašli su i rasuti i polomljeni skelet mlade osobe.

Novac je dosta izlizan te će se tek po restauraciji utvrditi koji je. Analiza kostiju i detaljnija obrada građe tek slijedi.

Olovni sarkofag pohranili su u utvrdu Bourguignon. Šalov otkriva da su groblja gotovo uvijek bila izvan naselja jer rimski zakon nije dozvoljavao ukop u naselju, osim ljudi dostojnih velikih počasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.