open-navfaktor-logo
search
Magazin
U prodaji je novo izdanje Stava
Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 23. maja, širom Bosne i Hercegovine
22.05.2019. u 12:24
get url
text

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedna od središnjih tema kojima se bavimo u ovom 220. broju Stava je činjenica da Armija Republike Bosne i Hercegovine nema spomenik u Sarajevu

„Nema li kulture sjećanja – postoji nekultura zaborava koja vodi u katastrofu ponavljanja zločina i patnje. Upravo je nekultura izostanka sjećanja na bošnjačke žrtve i heroje u prethodnim ratovima (dakle i Prvom svjetskom ratu i prije) omogućila nove zločine, odnosno ostavila ljude potpuno psihološki nepripremljenim za genocid“, stoji, između ostalog, u članku Stava.

Upravo se odvija završni čin dvodecenijske pljačke “Vitezita” a u Stavu čitajte kao je novac otišao tajkunima, a radnici Vladi Federacije BiH.

Zanimljivo je kako je došlo do toga da ovim ljudima nisu uplaćivani doprinosi. Ovi bivši radnici “Vitezita” su Bošnjaci i do aprila 1993. godine, odnosno napada HVO-a, radili su u PS “Vitezit”. Tokom tih ratnih godina, naravno, nisu radili. Kada je završen rat, Federacija BiH je naredila da se svi vrate na svoja radna mjesta, pa i radnici PS “Vitezit”. Ali, njih u “Vitezitu” nisu htjeli primiti.

Stva donosi svjedočenje bivšeg korisnika koji tvrdi: “Izvor nade” i dalje širi Gülenovu ideologiju.

“Dok sam boravio u domu, saznao sam da sve važne odluke za Fondaciju ‘Izvor nade’ donosi rektor Univerziteta Burch. Toliko o njihovoj ‘nepovezanosti’ s Burchom i o tome da je Burch navodno sada pod kontrolom nekih drugih. Ovaj dom nije ono što se predstavlja javnosti, pogotovo kada je riječ o tome čiji je dom. Predstavljaju ga kao da ga vode Bošnjaci, a ustvari, oni se najmanje pitaju i donose odluke. A i oni Bošnjaci koji su u upravi provjereni su gülenisti”, kaže Suad za Stav.

Migranti više nisu topla ljudska priča a zašto je to tako čitajte u novom broju Stava.

Ako se pogledaju statistički podaci, onda se može zaključiti da migranti i nisu “opasni”, kako se možda naprvu čini. Prema podacima Uprave policije Kantona Sarajevo, migranti su u prošloj godini počinili ukupno 56 krivičnih djela, a preovladava imovinski kriminal. U Bihaću i Velikoj Kladuši stanje je takvo da se građani zbog velikog broja migranata zaista plaše za vlastitu sigurnost.

Novi Stav donosi priču o tome kako je formirana tuzlanska brigada, prva brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prije 27 godina u naselju Paša Bunar u Tuzli osnovana je prva formacijska brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, Prva tuzlanska brigada, čiji su se hrabri vojnici od 16. maja 1992. godine dobrovoljno prijavljivali da brane svoj grad i svoju domovinu.

Allahov poslanik Muhammed, a. s., rekao je da, nakon što čovjek preseli na ahiret, sevapi mu za djela ne prestaju teći u tri slučaja: trajne sadake – vakufa, korisnog znanja koje čovjek iza sebe ostavi i dobro odgojenog djeteta koje mu uči dovu. Omer Isaković iz Zenice se u životu nije bavio naukom i iza sebe nije ostavio pisana djela, a sa suprugom nije imao djece. Ipak, imao je žarku želju da se upiše u ovu kategoriju o kojoj Poslanik govori, stoga je još 2004. godine dao svoju kuću na korištenje medžlisi-halki iz Zenice, koju je još ratne 1993. godine osnovao šejh Halil Brzina Hulusi. Sada je u Zenici otvorena nova tekija a reporteri Stava bili su prvi koji su ušli u nju.

Igrala je u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu od 1956. godine. U penziju je otišla 1991, ali ni tada nije prestala raditi. Glumila je tokom rata, glumila je i nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. Šefika Korkut-Šunje prva je Bošnjakinja s diplomom sarajevske glumačke škole i govori za novi broj Stava.

Iz Krajine donosimo priču o nezaposlenom borcu koji je postao uspješan privrednik. Remzija Šomić, nezaposleni demobilizirani borac čija je mnogočlana porodica živjela na ivici siromaštva, mukotrpnim radom stasao je u poduzetnika čija firma danas zapošljava jedanaest radnika i ostvaruje godišnji promet od tri miliona maraka.

U Stavu čitajte novi, američki plan za nastavak izraelsko-palestinskog dijaloga i šta je to prevara zvana “Nova Palestina”.

Iako je nepoštenje konstanta američke politike glede palestinsko-izraelskih odnosa, opet se može govoriti o stepenima tog nepoštenja. Ako je suditi po procurelim detaljima tzv. “dila stoljeća”, Trumpova administracija dosegnula je nove dubine beščašća (čudi li se iko?) prijedlozima koje je naškrabao mlađahni, do grla s ilegalnim kolonijalnim naseljima interesno povezani zet Jared Kushner.

Srednjoškolcima je uručena nagrada “Enes Ratkušić”. Ovogodišnja tema za maturante bila je Bregava – rijeka života, a za ovu nagradu osiguran je i nagradni fond. Nakon okončanja javnog poziva, stručni žiri u sastavu Filip Mursel Begović (predsjednik), Kasim Korjenić i Mensud Medar (članovi) donio je odluku da je najbolji rad Rijada Gutošića. Drugo mjesto osvojio je Haris Selimić, a treće mjesto Hana Elezović. 18. maja 2019. godine u Šarića kući u Stocu održana je dodjela nagrada. Pored novčanih nagrada, dobitnicima su uručene plakete i knjiga Enesa Ratkušića Tajna bosanskog štapa.

Kako doći iz Tešnja do Istanbula, kako uz stipendiju turskog Diyaneta do novih uspjeha, čitajte u novom broju Stava.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 23. maja, širom Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.