Karlicu, kojem je određen pritvor tokom izricanja prvostepene presude, policijski službenici i službene osobe Suda BiH nisu pronašli na adresi stanovanja u Bosanskom Novom, nakon čega su poduzete potrebne provjere i mjere u cilju njegovog pronalaska.

- S obzirom na to da osoba, ni nakon poduzetih mjera, nije locirana i uhapšena, Sud je od Tužilaštva zatražio pribavljanje potrebnih podataka s ciljem raspisivanja međunarodne potjernice - odgovoreno je za Detektor iz Suda BiH.

Ranije je Sud u odgovoru naveo da su svi optuženi koji su proglašeni krivima već uhapšeni, izuzev Karlice, jer on nije bio na adresi, nego u drugom gradu.

Prvostepenom presudom Sud BiH je Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića te Ranka i Dragana Baltića osudio na po 18 godina, a Karlicu, Milenka Brčina i Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

U presudi se navodi da su optuženi 22. juna 1992. krenuli u sela Ekiće i Aliće, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, muškarce su tukli, dok su žene i djeca to posmatrali, nakon čega su na muslimanskom groblju ubijena 24 muškarca.